Adio, visul nemțesc s-a terminat!

septembrie 5, 2017 in Națională

Selecționerul Christoph Daum nu a găsit soluții pentru redresarea echipei naționale. Cine l-a pus să răspundă!

Varianta germană de relansare a echipei naționale a dat-o-n bară. S-a ales praful și pulberea de calificarea la Mondial. Poate nu a deranjat atât de tare eșecul în sine (se știa de la început că Polonia și Danemarca sunt favorite) cât maniera în care au jucat „tricolorii”. Fără vlagă, haotic, temător, fără plăcerea de altădată. Din păcate, în loc să reformeze naționala selecționerul Christoph Daum i-a adâncit și mai tare problemele aruncând-o într-o criză din care riscă să nu mai iasă mulți ani. În 2018, România va aduna deja 20 de ani de absență de la Cupa Mondială, iar dacă mai punem încă patru până la ediția următoare e jale mare. Tot efortul „generației de aur” s-a dus pe apa Sâmbetei. Cu fiecare campanie de calificare, România se îndepărtează de lumea bună a fotbalului și se afundă tot mai tare în mediocritate. Criza este profundă, are rădăcini structurale și manageriale, dar vina lui Daum este imensă: nu a întinerit echipa, nu a pregătit viitorul. EURO 2020? Să dea Domnul să fie bine dar a crescut riscul să nu ajungem nici acolo!

Cine l-a propus selecționer pe Christoph Daum ar trebui să răspundă cu demisia. Înaintea plecării neamțului. După dezastrul din preliminariile CM 2018, Federația așteaptă un raport al Comisiei Tehnice. Frumos, elegant, dar când l-au numit pe Daum antrenorul naționalei de ce n-a fost întrebată aceeași comisie? Ca la noi la nimeni!
S-a crezut că spiritul german de luptă, combinat cu un profesionalism sută la sută va fi cartea câștigătoare. Păi „tricolorii” n-au avut parte nici de spirit de luptă, nici de cine știe ce tactică, nici de o selecție bazată pe calitățile fotbaliștilor români. Cu „decarii” de meserie neconvocați sau de cele mai multe ori pe banca de rezerve, naționala României nu a contat în cursa pentru Rusia. Deloc. 🙁
Christoph Daum nu este atât de vinovat de ratarea calificării cât mai ales de faptul că n-a restructurat din temelii lotul și jocul echipei naționale. Actuala campanie pentru CM 2018 putea fi sacrificată pentru formarea unui grup tânăr, de perspectivă. Așa, cu rezultatele de până acum, am pierdut și calificarea dar și șansa de a avea o echipă competitivă pentru EURO 2020.
Vorbele sunt tardive. Visul nemțesc s-a terminat la fel cum a început, prost, iar realitatea doare. „Tricolorii” vor vedea Mondialul tot la televizor. Singura șansă de a ieși din întuneric este debarcarea lui Daum, cât mai repede, și numirea unui antrenor român care a demonstrat că poate scoate performanță din piatră seacă. Hagi, Dan Petrescu, Contra, Bölöni, Rednic, Andone, Olăroiu, Reghecampf sau Pițurcă? Vedem…