Relansarea gimnasticii românești? Simplu: Belu și Bitang!

„Întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător.” – Charles Dickens (romancier englez)

Gimnastica românească a ajuns într-o degringoladă de nedescris. Tokyo este a doua olimpiadă la care România nu va fi reprezentată de echipa națională feminină, altădată abonată la aur. Ratarea calificării la olimpiada găzduită de Japonia este un fel de bomboană pe colivă. Ce-am fost și ce-am ajuns! Adevărul este că asistăm la un declin anunțat de mai mult timp. Rezultatele dezamăgitoare din ultimii ani sunt dovada concretă. Ce-i de făcut pentru a opri „seria neagră”? Reformarea sistemului de pregătire este pe primul loc. Dar cine s-o facă? Octavian Belu și Mariana Bitang ar fi managerii ideali pentru lotul olimpic de fete. Cei doi sunt în stare să facă un program de relansare, pe cel puțin cinci ani, cu antrenori aleși doar de ei. Cu condiția ca Belu și Bitang să răspundă de rezultate. Rolul Federației este de a oferi condiții de pregătire și salarii de top. Credem cu tărie că Octavian Belu și Mariana Bitang pot redeschide drumul spre victorie al gimnasticii feminine din România!

Reformarea sistemului de selecție și pregătire, cât mai repede, pare o chestiune crucială pentru viitorul gimnasticii feminine din România. Și nu numai. La Federație, toți vorbesc, toți explică. Cu argumente dar care nu țin de cald. În ochii iubitorilor de sport apar doar rezultatele, iar cele din ultimii ani sunt pur și simplu catastrofale.
Reforma trebuie făcută de oameni cu expertiză, competenți. Mulți lucrează în străinătate, pe bani adevărați, pentru alții. Au fost lăsați să plece ușor în loc să se încerce motivarea lor cu salarii pe măsura priceperii. Așa s-a deteriorat, în timp, calitatea procesului de selecție și pregătire. Așa s-a ajuns ca naționala feminină de gimnastică a României să fie de râsul curcilor în competițiile internaționale importante. 🙁
La o evaluare generală a crizei fără precedent, cu două olimpiade consecutive ratate de echipa de fete, Octavian Belu și Mariana Bitang sunt persoanele care pot construi un proiect de relansare. Să nu se mai ocupe de altceva decât de gimnastică. Să fie motivați s-o facă începând de mâine, financiar și logistic. Cu o singură condiție: cei doi să răspundă de tot. De dotările Centrului Olimpic, de confortul oferit sportivelor, de pregătire, de antrenorii angajați la lotul olimpic și, bineînțeles, de rezultate.
Repet, Belu și Bitang, manageri generali ai lotului olimpic. Ca antrenori de lot să aleagă ei. Repatrierea unor nume poate reprezenta o carte câștigătoare. Cu un confort special pentru familiile lor și salarii de top e posibil să existe antrenori dornici să se întoarcă din străinătate pentru a lucra la Deva. Sigur, tot Belu și Bitang pot face o listă scurtă competitivă. Că doar e meseria lor.
Ca să nu mai lungim vorba, Federația ar face bine să treacă la acțiune, iar statul român e musai să se implice în povestea asta, financiar. Andreea Răducan, șefa gimnasticii românești, a fost eleva celor doi, îi știe bine însă timpul nu mai are răbdare nici măcar cu Andreea. Octavian Belu și Mariana Bitang reprezintă varianta eficientă și accesibilă prin care se poate începe relansarea gimnasticii românești. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!