Cec-ul salvării, schimbarea la față sau… nimic!

De reținut: „În viață, contează pe realități, nu pe dorințe.” – Liviu Rebreanu (prozator și dramaturg)

Tensiune maximă în tabăra vicecampioanei României. „Dubla” cu Vitoria Guimaraes înseamnă mai mult decât fotbal sau calificare. Confruntarea cu portughezii își poate pune amprenta, decisiv, asupra viitorului acestei echipe. Un eșec este echivalent cu un dezastru total în plan financiar, și nu numai, în timp ce calificarea ar putea aduce liniștea pentru un nou început. FCSB a ajuns o echipă fără stadion, fără suporteri și fără antrenor. Efectele acestei situații se resimt, în primul rând, în rezultate. Apoi în lipsa de interes a publicului care nu prea mai vine la meciuri. Oamenii vor un fotbal de calitate, nu schimbări dictate din lojă. FCSB nu mai are timp nici de calcule, nici de lamentări, de nimic. Nici măcar cec-ul gras oferit de UEFA pentru accesul în grupele Europa League nu poate drege situația. Doar o schimbare radicală de management, în bine, dar este cel mai greu lucru de realizat. Depinde de patron, nu de fotbal. FCSB – Vitoria Guimaraes, azi, ora 21:30, în direct la Pro TV!

 

Implicarea patronului în alcătuirea echipei este un fenomen păgubos care a pus pe goană toți antrenorii doriți de Gigi Becali, iar jucătorii resimt și ei, deși nu o spun, această apăsare a incertitudinii și rezultatelor negative. După calcule, FCSB este favorită în confruntarea cu Guimaraes. Dacă ne uităm însă la ceea ce se întâmplă acum în ograda trupei din Berceni, nu prea. Cu doar patru puncte din șase meciuri în campionat, cu o serie anormală și interminabilă de accidentări situația pare fără ieșire. Din această perspectivă, portughezii au prima șansă.
Acum să nu facem greșeala de a considera că Vitoria Guimaraes este o superforță. În sezonul trecut a terminat campionatul la 15 puncte distanță de locul 4, ocupat de Porto. Echipa are însă calitate, vine dintr-un fotbal sănătos, avântat și tehnic, iar problemele din tabăra fcsb-istă sunt în avantajul lusitanilor.
În condiții normale, cu lotul valid, cu un antrenor de calitate, vicecampioana României avea prima șansă. Dorințele patronului au dat la o parte logica lucrurilor bine făcute. Improvizația a ajuns la rang de obișnuință, iar rezultatele sunt cele pe care le știm cu toți: catastrofale.
Să dea Domnul ca în seara asta să fie altfel. Să fie bine. Fotbalul românesc are nevoie de grupe, de bani, de puncte pentru coeficientul de țară. CFR a obținut deja biletele pentru Europa League, iar FCSB ar face bine să ajungă și ea acolo. Altfel riscă să se afunde tot mai mult în mlaștina tururilor preliminare. Asta înseamnă tăierea vacanței din programul jucătorilor implicați în calificări, un efort fantastic și o oboseală prematură.
Grupele aduc nu numai puncte și/sau bani ci și scurtarea drumului calificării. Dacă FCSB nu va schimba ceva semnificativ la nivelul managementului, în sens pozitiv, riscă să bifeze cel mai slab sezon din istorie, iar pe termen mediu o criză financiară periculoasă.