Naționala, departe de un nou început!

De reținut pentru toți: „Învață să nu te lași umilit.” – Marin Preda (scriitor postbelic, director al editurii „Cartea Românească”, opozant al regimului comunist)

Bucuria exagerată de după victoria din Austria s-a făcut praf și pulbere. Înfrângerile cu Islanda și Norvegia, fie ele și în deplasare, au arătat adevăratele limite ale echipei naționale. Tunurile trag din toate direcțiile în selecționerul Mirel Rădoi. Dar oare el este de vină? Ani la rând s-a evitat reconstrucția, întinerirea, pe motiv că s-au dorit rezultate bune. N-au fost nici rezultate, nici întinerire, nici nimic. Tot acolo suntem, iar răspunsul este foarte, foarte simplu: competițiile în care evoluează jucătorii convocați arată valoarea lor. Cu excepția lui Ianis Hagi, în Scoția, prin campionatele tari ale Europei nu e nimeni. Dar nici Ianis nu rupe gura tâgului acolo. Și-atunci de unde să facem o echipă competitivă? Rădoi vrea ofensivă dar ultimele rezultate arată că nu putem face asta. Naționala scârțâie din încheieturi cu un singur închizător, iar sistemul 4-3-3 pare o haină incomodă. Din păcate, reprezentativa de fotbal a României este departe de un nou început. Dacă traseul din rău în mai rău continuă atunci va trebui o nouă schimbare de selecționer. Și tot așa. Până când?

După Islanda, criticile la adresa lui Mario Camora au curs de peste tot. A greșit băiatul, la golul doi, dar la ce tam-tam s-a făcut înainte, pe seama chemării la lot, nu mă mai miră eroarea sa. Dar este omenească. Camora a vrut să ajute, nu s-a ferit, a zis „prezent” la prima convocare. A vrut să pună umărul pentru România, iar pentru acest gest merită tot respectul nostru.
Multe voci, mai mult s-au mai puțin autorizate, nu au văzut cu ochi buni convocarea lui Camora. De exemplu, Cosmin Moți, care l-a taxat imediat. Ok, dar Moți a uitat prea repede ce făcea el când juca pentru România. A avut gafe cu carul. Dar de Ștefan Radu de la Lazio de ce nu vorbește că refuză naționala de vreo șase, șapte ani? Nu mai e „câine până la moarte” și pentru tricoul cu tricolor? Doar pentru Dinamo și… Lazio?
Duminică seară, cu Norvegia, n-a mai jucat Camora. Și ce s-a întâmplat în flancul stâng? Un dezastru total. La fel și pe partea dreaptă, unde s-a văzut că Manea venea după o lungă perioadă de căutări ca să nu spun mai mult. Norvegia ne-a dat cu terenul în cap. Fără comentarii prea multe. Portarul Tătărușanu a fost cel mai bun. Cred că a scos vreo cinci mingi pe care scria gol. Ce-am fost și ce-am ajuns! 🙁
Cu Islanda, în afară de Manea, semnul întrebării apare la Deac, revenit după o accidentare urâtă, și Mitriță, prea mic pentru lupta cu namilele din apărerea islandeză. Cu Norvegia n-au mai jucat din primul minut dar cei care le-au luat locul au fost în aceeași notă proastă. Chestie de valoare, nu?
În loc de concluzie termin cu vorbele selecționerului Rădoi care după acest umilitor 0-4 de la Oslo se gândește cum să limiteze scorul la meciul-retur contra reprezentativei Austriei. Ca mesaj pentru jucători este un fel de bombă atomică. Nu poți spune așa ceva chiar și la supărare. Cum să mai joace băieții ăia când știu că mentorul lor consideră pierdut meciul cu Austria înainte să înceapă? Rădoi a vrut să fie onest, de apreciat, dar nu trebuia să spună așa ceva. Asta îl poate costa chiar funcția de selecționer.