Rădoi, între destin, revoluție și tupeu!

Pentru Rădoi și „tricolori”: „Tot ceea ce oamenii îți vor spune că nu poți face, încearcă și vei vedea că poți.” – Henry David Thoreau ( filozof american, eseist, scriitor, naturalist)

Naționala de fotbal a României pleacă la drum în Liga Națiunilor cu gândul la… Mondialul din 2022. Dacă s-o juca ceva pe vremurile astea pline cu coronavirus. „Tricolorii”, cu Mirel Rădoi selecționer. Ce destin! În urmă cu ceva ani era criticat că n-are licența. O prostie. Omul mănâncă fotbal de pâine și nu a stat niciodată într-o bucată de hărtie care să-i dovedească priceperea. A făcut treabă bună la „tineret” unde a prins un turneu final de excepție, în vara lui 2019. Aproape de medalie. Acum pleacă la drum cu naționala mare. Omul are tupeu. Pozitiv, încurajator. Câți si-ar fi băgat pielea în saramură într-un astfel de moment? Puțini. Dar cu Dică alături, ca secund, Mirel Rădoi încearcă o schimbare. Profundă, revoluționară. De la sistemul de joc până la atmosfera din vestiar!

Cu Irlanda de Nord, primul test. Of, alt adversar nu se putea? Rănile provocate de acel 0-1 teribil din 1985, pe fostul „23 August”, nu s-au cicatrizat nici azi. Înfrângerea aceea bântuie ca o fantomă tot fotbalul românesc. Atunci s-a ratat Mexicul. Acum se joacă pentru Liga Națiunilor unde un parcurs bun le poate oferi „tricolorilor” urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2022, programată în decembrie.
Vor fi opt meciuri în UEFA Nations League plus barajul pentru EURO 2021 cu Islanda și, în caz de calificare, o confruntare decisivă cu Ungaria sau Bulgaria. Revenind la cursa pentru turneul final al CM 2022 din Europa se califică câștigătoarele celor 10 grupe preliminare, iar alte trei formații desemnate în urma unui dublu baraj, la care participă ocupantele locurilor 2 din campania clasică și cel mai bine clasate două formații din Liga Națiunilor, altele decât cele calificate din preliminarii. De aceste opt meciuri din toamnă depinde în ce urnă va ajunge României la tragerea la sorți.
Va schimba selecționerul Rădoi sistemul de joc? Posibil. Are curaj și poate s-o facă. În 3-5-2? Faptul că nu a convocat niciun apărător dreapta de meserie este un indiciu. Hanca și Burcă știu să joace acolo, însă ambii au dat randament maxim pe alte posturi. Și a mai declarat în aceste zile că pentru confruntarea cu Irlanda de Nord vrea „un sistem de joc în care extremele sau mijlocașii laterali nu intră în calcul”.
Atmosfera din vestiar, din anturajul echipei naționale, pare să fie alta. Pozitivă, optimistă, plină de elan. Când jucătorii își laudă selecționerul, la declarații, și nu numai, asta arată că Mirel Rădoi i-a convins unde vrea să ajungă cu ei. Unitatea de grup poate reprezenta liantul care le-a lipsit celorlalți selecționeri.