România, victorie de pomană!

În preliminariile EURO 2020, România poate da peste Franța, Germania și/sau Serbia!

Naționala României s-a mișcat bine sub fulgerele și ploaia de cod roșu de la Podgorica reușind prima victorie din istorie în fața selecționatei Muntenegru. Cu un penalty stupid comis de Săpunaru dar apărat de Tătărușanu, iar la final cu un 1-0 semnat de Țucudean. O victorie care ne dă speranțe pentru ceea ce va urma în preliminariile europenelor. „Tricolorii” au jucat cum au știut mai bine, organizat și eficient. Din păcate nu s-au putut bucura prea mult de victorie. Chiar dacă a terminat neînvinsă grupa, locul 2 trimite România în urna a patra valorică la tragerea la sorți pentru EURO 2020. Mai pe direct vom avea parte de trei adversari neplăcuți în preliminarii. Ce să mai lungim vorba, victorie de pomană și enervant de ineficientă la socoteli!

Ciudat rău regulamentul ăsta din Liga Națiunilor. Nimic clar, totul complicat. S-au înlocuit meciurile amicale cu aceste „oficiale” în care gândul echipelor fuge mai repede la calcule decât la fotbal. Criterii care mai de care fac diferențe pe care puțini le înțeleg în plan sportiv. Dar n-au încotro și le acceptă.
România nu a arătat rău cu Muntenegru dacă ne raportăm la baza de selecție. Selecționerul Contra a trimis pe teren o echipă organizată, disciplinată, care a știut ce vrea: victoria. Doar „scurtcircuitul” lui Săpunaru, care a comis un penalty aiuritor, a dereglat un pic strategia dar nu decisiv. În final, golul lui Țucudean a fost izbăvitor.
Ideea de a juca cu doi atacanți a fost ok. Contra are de unde alege. Keșeru, Țucudean și Pușcaș s-au descurcat foarte bine. Totuși sunt corecturi de făcut în apărare chiar dacă România nu a primit gol la Podgorica. Fundașii centrali, în frunte cu Săpunaru, au avut erori importante. Poate Pașcanu, de la „tineret”, să fie o variantă de viitor. Și dacă mai punem la socoteală alți tineri promovați de la U21 și cei care vor mai veni chiar trebuie să fim pozitivi.
Păcat de victorie. Rar un astfel de sentiment. Chiar dacă România a terminat pe locul 2 în grupa 4 din Liga C, neînvinsă, hazardul în care se caldă regulamentul UEFA Nations League i-a trimis pe „tricolori” în urna a 4-a pentru tragerea la sorți la EURO 2020. Adică s-a cam muncit degeaba. Păcat!

P.S. – Urnele pentru tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2020:
Urna 1: Anglia, Belgia, Croaţia, Elveţia, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania
Urna 2: Austria, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Danemarca, Germania, Islanda, Rusia, Suedia, Ţara Galilor, Ucraina
Urna 3: Bulgaria, Finlanda, Irlanda, Irlanda de Nord, Israel, Slovacia, Norvegia, Scoţia, Serbia, Turcia
Urna 4: Albania, Cipru, Estonia, Georgia, Grecia, Lituania, Muntenegru, România, Slovenia, Ungaria
Urna 5: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Gibraltar, Insulele Feroe, Kazahstan, Kosovo, Luxemburg, Macedonia, Republica Moldova
Urna 6: Andorra, Letonia, Liechtenstein, Malta, San Marino