Barça – Ajax, un cadou pentru… Johan Cruyff!

Legendele nu mor niciodată: Johan Cruyff!

Johan Cruyff, motorul marelui Ajax din anii ’70 și inventatorul noii Barcelone are de ce să se bucure de acolo de sus. Liga Campionilor se îndreptă cu pași mari spre o finală de vis: Barcelona – Ajax. Ca jucător, legendarul Cruyff a câștigat de trei ori Cupa Campionilor Europeni (1971, 1972, 1973) cu echipa „lăncierilor”. Ca antrenor a inventat stilul „tiki-taka” și odată cu el Barcelona modernă. A fost adeptul un stil de joc inconfundabil, bazat pe posesie și pase repetate, stil care l-a împărtășit cu generozitate echipelor pe care le-a antrenat. Cam ce joacă Barça și Ajax-ul de azi. Ce bine ar fi să avem parte de o astfel de finală în memoria „olandezului zburător” Johan Cruyff!

La începutul anilor ’70, Johan Cruyff și Ajax Amsterdam uluiau Europa după ce au câștigat de trei ori la rând Cupa Campionilor Europeni (1971, 1972, 1973), Liga Campionilor de astăzi. O echipă de vis cu alte nume de legende precum Neeskens, Haan, Krol sau Rep. Și doi antrenori de calibru: Rinus Michels (1971) și românul Ștefan Kovacs (1972 și 1973).
Ca manager, Cruyff este cel care practic a (re)inventat Barcelona. Cu antrenorul olandez pe bancă, Barça a dominat campionatul la începutul anilor ’90, iar în 1992 cucerea Cupa Campionilor Europeni cu o echipă fabuloasă și nume de legendă precum portarul Zubizarreta, Ronald Koeman, Stoichkov, Laudrup sau Guardiola. Cu un stil care o ține și azi în viață pe Barcelona: pase repetate și posesie dusă la extrem.
Peste ani, în memoria lui Joahn Cruyff, destinul ne poate oferi o finală totală la fel ca fotbalul jucat de Barça și Ajax. În vara lui 2013, când încă se mai afla printre noi, Cruyff anunța că „În cinci ani, Ajax va fi mai bună ca Barcelona”. Și că noua generație a „lăncierilor” va scrie istorie. Fără un Messi în echipă. Uitați-vă la ce joacă Ajax-ul de azi. Ceva de genul toți pentru unul și unul pentru toți. Echipă, nu glumă!
M-aș bucura să avem parte de o astfel de finală. Johan Cruyff merită un așa premiu pentru simplul motiv că stilul său de joc a revoluționat fotbalul. Cruyff a implementat o filosofie, un stil iubit de toată lumea. Un geniu al fotbalului, un jucator și antrenor legendar fără de care Barcelona nu ar fi câștigat cele cinci Ligi ale Campionilor. Ca jucător, Cruyff a transformat fotbalul în artă, iar ca antrenor a revoluționat totul!