Cu sau fără FRF, tot Hagi este „Regele” !

Gică Hagi sau bucuria de a juca fotbal. Și-a respectat meseria de fotbalist, s-a respectat ca om. De asemenea, a respectat România!

Absența lui Gică Hagi de la festivitatea tragerii la sorți a grupelor turneului final EURO 2020, desfășurată sâmbătă seară, la București, a surprins pe toată lumea. UEFA se scuză repede și spune că a decis să aducă la eveniment numai reprezentanți ai campioanelor, iar FRF încă nu a oferit un răspuns clar. În schimb, presa din Turcia a luat foc. Cotidianul „Fanatik” susține că FRF nu l-a invitat pe Hagi din cauza unui conflict mai vechi pe teme de fotbal. Ceva e și nu este normal ca la o asemenea festivitate să nu fie prezent cel mai valoros fotbalist român al tuturor timpurilor. Nu era musai ca Hagi să scoată bilețele din boluri dar în sală putea să i se rezerve un loc. Federația trebuia să se asigure că protocolul îl include și pe Gică Hagi. Nu a făcut-o iar gafa rămâne în istorie. Păcat. Cine știe când se vor mai juca meciuri de la EURO în România. Cu sau fără FRF, tot Hagi este „Regele” !

Greu de explicat absența lui Gică Hagi de la tragerea la sorți pentru turneul final al EURO 2020. Nu există logică. UEFA a adus la tragerea la sorți doar reprezentanți ai campioanelor. O scuză realistă. Pe scenă au urcat nume de legendă precum olandezul Gullit, italianul Totti, spaniolul Casillas, francezul Desailly, germanul Lahm, grecul Zagorakis, portughezii Ricardo Carvalho si Joao Mario, danezul Sivebaek, cehul Poborsky si rusul Arsavin.
Dar în sală? Aici e problema. Delegațiile țărilor participante au fost însoțite de invitați. Dar România, ca țară organizatoare? Se aude că lui Gică Popescu abia i s-a trimis invitația federală. Popescu are funcția de consilier onorific al primului ministru și statutul de membru în Comitetul Interministerial pentru organizarea EURO 2020. Din start era primul pe listă.
Lângă Gică Popescu trebuia să fie și celălalt Gică, Hagi. Vorbim despre cel mai valoros fotbalist român al tuturor timpurilor. Hagi e scris istorie pentru România, iar de vreo 10 ani încoace scoate fotbaliști valoroși pe bandă rulantă. Toate reprezentativele naționale, indiferent de grupa de vârstă, se alimentează cu jucători de la Academia Hagi. Acesta este adevărul, iar ca „răsplată” Hagi e lăsat acasă la un evemeniment major al fotbalului European și mondial.
Presa din Turcia a luat foc mai ceva ca mass-media de la noi. Oamenii pun punctul pe „i”. Cotidianul turc „Fanatik” a titrat mare și tare: „FRF a refuzat să-l invite pe Gheorghe Hagi din cauza conflictului pe care îl are cu legendarul fotbalist român”. O fi așa, n-o fi, dar nu iese fum fără foc.
Oricum, Federația nu are scuze pentru absența lui Gică Hagi de la eveniment. Din păcate, întâmplarea asta face parte dintr-o mai veche „abordare” autohtonă, aceea că nu știm să ne prețuim valorile adevărate atunci când trebuie!