„Lippi”, de la înjurătură la… „literatură”!

Pentru „Lippi”, și nu numai, de reținut: „Să nu legi niciodată prietenie cu omul pe care nu-l poți respecta.” – Charles Darwin (cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți)

Comentarii incredibile oferite de Mihai Stoichiță, director tehnic al Federației Române de Fotbal (FRF), pe seama replicii la adresa antrenorului reprezentativei U21, Adrian Mutu, după meciul cu Malta: „F…-te-n gură, Mutule! Te dau afară!”. Într-un material video oferit de www.gsp.ro, Stoichiță „Lippi” vorbește cu nonșalanță despre „o relație specială cu Mutu, care-mi permite să-l mai și înjur”, pe motiv că „nu-l deranjează”. Dar asta nu e tot. „Lippi” șochează prin comparația cu Eminescu și Creangă: „N-am citit nicio critică la adresa lui Eminescu sau Creangă că au mai scris prostii în intimidate”. Ce îl doare pe nea Stoichiță, că el este criticat, iar Eminescu și Creangă, nu. Incredibil. Cât despre „tema” cu „Mutu, care-mi permite să-l mai și înjur” așa ceva nu are nimic în comun cu sportul de performanță, cu relația dintre un selecționer și șeful său, directorul tehnic al FRF. Și Stoichiță, și Mutu sunt la fel de vinovați. Astfel de „perle” se spun acasă, la petreceri, în privat dacă tot vor să-și vorbească așa. Dar nu când se află în anturajul echipei naționale, fie ea și U21. Ambii nu au scuze. Punct!

Mihai Stoichiță și-a cerut scuze după vorbele grele adresate, fie și în glumă, lui Adrian Mutu. Se întâmpla după meciul de la U21, cu Malta, câștigat de „tricolori” cu 4-1. Atunci, „Lippi” i-a ținut locul „Briliantului”, după ce FRF a decis să nu riște din cauză că Mutu a fost contact direct cu Răzvan Rotaru, antrenorul secund testat pozitiv cu coronavirus. (https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/mihai-stoichita-l-a-injurat-pe-adi-mutu-f-te-in-gura-mutule-te-dau-afara-613031.html).
După celebra frază „F…-te-n gură, Mutule! Te dau afară”, „Lippi” a revenit cu „precizări” extrem de picante și la fel de halucinante. „Îl cunosc de copil, am o relație specială cu Mutu, care-mi permite să-l mai și înjur, ceea ce nu-l deranjează.”, comentează Stoichiță, conform unui material video al „Gazetei Sporturilor” (https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/mihai-stoichita-se-compara-cu-eminescu-si-creanga-imi-permit-sa-l-injur-pe-adi-mutu-sa-fie-clar-614929.html).
Mai mult, directorul tehnic al FRF nu ezită să se apere făcând trimitere la… Eminescu și Creangă: „N-am citit nicio critică la adresa lui Eminescu sau Creangă că au mai scris prostii în intimidate”. Incredibil. Ce mai poți comenta după aceste vorbe? Probabil că domnul Stoichiță se apreciază foarte mult pe sine sau funcția pe care o deține că altă explicație e greu de găsit după astfel de vorbe. 🙁
Între un selecționer, indiferent de nivelul de vârstă al reprezentativei pe care o pregătește, și un director tehnic de Federație trebuie să existe RESPECT. Fără acest ingredient e greu de cerut dăruire și implicare din partea jucătorilor. Mai ales la U21 unde evoluează viitorii titulari ai naționalei mari. Ce să înțeleagă acești fotbaliști de perspectivă, dar încă în formare, de la Stoichiță și Mutu? „Lippi” a greșit total folosind un asemenea limbaj în anturajul echipei naționale, iar Mutu nu trebuia să accepte „dojeneala” șefului, ca să nu-i spun altfel. La o petrecere privată mai era cum mai era dar la lot n-au voie să vorbească așa.
Până la urmă toată povestea asta tragi-comică sau cum vreți să-i spuneți arată un anumit nivel de comunicare. La fel ca și realitatea fotbalistică, un nivel mediocru. Când o să se injure jucătorii între ei, pe teren sau în vestiar, ce-o să le mai spună? Că răspunsul lor va fi sigur de genul „Nea Stoichiță, Mister, iertați-ne, dar am văzut și noi la voi”.