Imperiul contraatacă: Anglia ia tot!

Campionatul Angliei e cel mai tare. Premier League a acaparat UEFA Champions League și Europa League!

Tragedia de pe stadionul „Heysel” (1985) a adus atunci suspendarea echipelor engleze, timp de cinci ani, din toate competițiile continentale. Mai mult, acel moment a însemnat o lungă perioadă fără rezultate convingătoare pe plan internațional. Declicul a fost dat de Manchester United, în 1999, când „dracii roșii” au câștigat trofeul Ligii Campionilor în fața lui Bayern München (2-1). Cu două goluri marcate în prelungirile partidei după ce nemții au condus cu 1-0 încă din minutul 6. Astăzi, fotbalul din Premier League trimite patru echipe în cele mai tari finale intercluburi din lume, UEFA Champions League și Europa League: Liverpool – Tottenham, respectiv Arsenal – Chelsea. Incredibil. Ce s-a schimbat de la momentul „Heysel” până azi? În primul rând s-a rezolvat problema cu huliganii evitându-se astfel noi sancțiuni cu suspendarea. În al doilea rând, banii din drepturile tv au ajuns la cote amețitoare: 2,8 miliarde de euro pentru echipele din Premier League. Apoi mulți jucători valoroși au intrat în circuit după ce în 2017 Anglia a câștigat EURO U17, CM U17 și CM U20. Toate astea, adunate, plus declinul Spaniei au făcut un careu de ași „made in England”!

„Heysel” a fost o dramă de proporții. Atunci, pe 29 mai 1985, la finala Cupei Campionilor Europeni dintre Juventus și Liverpool (1-0) au murit 39 de suporteri, dintre care doi minori. Ca urmare a tragediei provocate de fanii lui Liverpool, UEFA a interzis prezența cluburilor engleze de fotbal în competițiile europene (sancțiune ridicată în sezonul 1990–91), FC Liverpool fiind exclusă pentru un an suplimentar. Pe durata interdicției, 20 de formații din insulă au ratat șansa de a juca în cele trei competiții europene (Cupa Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa UEFA). 🙁
Manchester United a fost echipa care a dat tonul revenirii. După o finală uluitoare cu Bayern München, în 1999. Nemții au condus atunci cu 1-0 grație golului reușit de Basler (min. 6). În minutul 90, Bayern avea trofeul în vitrină doar că a venit miracolul englez. Goluri în minutele 90+1 (Sheringam) și 90+3 (Solskjaer, antrenorul de azi 🙂 ). Un meci cam de genul la ce-am văzut săptămâna asta la Liverpool și Tottenham. După United au mai câștigat trofeul Liverpool (2005), din nou Manchester (2008) și Chelsea (2012). În Europa League au triumfat Liverpool (2001), Chelsea (2013) și Manchester United (2017). În total, șapte trofee în 28 de ani. Mult? Puțin? Parcă sub potențialul englezilor.
Anul acesta vom avea finale sută la sută engleze: Liverpool – Tottenham, în Liga Campionilor; Chelsea – Arsenal, în Liga Europa. Cum s-a ajuns aici? Financiar, cluburile din Premier League stau pe un munte de bani. Bugetul din sezonul trecut pentru drepturile TV a fost în jur de 2,8 miliarde de euro. Să tot faci transferuri din banii ăștia. 🙂
Cam din 2015, Anglia a înregistrat multe victorii importante la nivelul echipelor naționale de copii și juniori. Și asta după mulți ani cu eșecuri rușinoase în competițiile internaționale. Apogeul a fost atins acum doi ani când Anglia a cucerit titlul suprem la Euro U17, CM U17 și CM U20. De adăugat și locul 4 la Mondialul din 2018, cea mai bună performanță a primei reprezentative în ultimii 25 de ani. Toate astea demonstrează și argumentează ascensiunea fotbalului englez, ascensiunea Premier League.
Ar mai fi de pus la socoteală decăderea Spanei. Un model în ultimii cinci ani când Liga Campionilor a fost cucerită de Real Madrid și FC Barcelona. Tot în perioada asta și două finale sută la sută spaniole, iar în Liga Europa trofeul a ajuns pe pământ iberic de patru ori: FC Sevilla (2014, 2015, 2016) și Atletico Madrid (2018). Totul pare că a luat sfârșit în acest sezon când Realul și Atletico au fost eliminate încă din optimile de finală, iar Barça rămâne acasă după semifinala teribilă cu Liverpool.
În timp ce Premier League are patru echipe în două finale.
Sfârșit de poveste, început de dominație!