Atenție la… Feroe!

De la Gică Hagi: „Decarul, de când este înfiinţat fotbalul, este un jucător important”.

Accidentările se țin lanț la echipa națională. Una după alta. Ghinion sau absența meciurilor tari? Greu de spus. Nistor și Man au fost chemați de urgență ca să pună umărul pentru un start pozitiv. Va fi foarte greu cu Suedia. Într-un astfel de context este greu să-ți faci prea multe socoteli. E nevoie și de un pic de șansă însă în ultima vreme o invocăm de prea multe ori. Nu numai la fotbal, în mai toate sporturile. Nu avem un decar autentic. Ăsta e adevărul. Tricoul era Gicu Grozav dar s-a accidentat. Când a fost întrebat de ce Grozav selecționerul Contra a spus „No comment!”. Budescu a fost uitat prea ușor. La juniori U19 Irlanda ne-a dat cinci „boabe”, iar Austria a umilit naționala U17 cu 5-1. Care e legătura? Păi, prezentul arată rău, iar viitorul și mai rău. În acest peisaj e normal să ne temem pentru calificări, pentru toate naționalele, de la aia mare până la cea mai mică. Atenție mare, mare de tot la meciul cu Insulele Feroe, de săptămâna viitoare, că-n Suedia sunt doar speranțe!

Singurul decar autentic la care putea apela selecționerul Cosmin Contra era Budescu. Uitat prea repede deși în campionatul Arabiei Saudite este super ok. În schimb, Contra nu l-a uitat pe… Gicu Grozav, de la Kisvarda (liga a 2-a în Ungaria, la retrogradare), omul care a primit tricoul magic purtat de Hagi. N-am nimic cu băiatul. Luptător, muncitor, cu dorință, dar de aici la numărul 10 e cale lungă. Fără un coordonator de meserie, cum e Budescu, naționala va avea de suferit tare de tot. Și în Suedia, dar mai ales acasă, cu Feroe. Mulți iau în bășcălie jocul cu „pescarii” dar o să vedeți cât de greu va fi să-i desfacem, să marcăm, să câștigăm acel meci.
Presa spune că Țucudean a plecat în Serbia la vraciul Marijana Kovacevici și că riscă foarte mult. „Țucu”, titular incontestabil la echipa națională, umblă din vraci în vraci. Oare ce strategie există la nivelul lotului național, la Federație? Cum e posibil să i se permită unui jucător, oricare ar fi el, indiferent de nume sau valoare, o astfel de aborbare? Chestie de principiu. Dacă este adevărat, totul seamănă mai degrabă a nebunie. Că de profesionism sau profesionalism nu mai e loc. 🙁
Deci, speranțe mici cu Suedia și emoții mari cu Feroe. Nu se poate altfel din moment ce Irlanda ne-a dat 5-0 la U19, iar Austria un incredibil 5-1 la U17. Viitorul nu arată bine pare să fie expresia politicoasă. E dezastru pe linie. Ce-ar fi de făcut? La juniori e simplu: să se alcătuiască un lot de tehnicieni competenți aleși pe baza unor criterii clare, apoi realizarea unor cursuri de perfecționare în colaborare cu cele mai performante școli de fotbal din Europa, iar în final să se aleagă cei care vor antrena selecționatele „U” pentru un interval de cel puțin 3-5 ani. Abia atunci putem avea speranțe că altfel rezultatele pozitive vor veni doar din conjuctură.
Cât despre echipa mare luptăm cu ce avem. Dar chiar și așa, fără un „decar” autentic la mijloc naționala României nu are suflu, nu are viață, și-a pierdut identitatea și stilul. Budescu poate fi o soluție. Dar selecționerul e… Contra!