De la U21 la… trei meciuri și 20 de zile!

„Cine poate răbda merge înainte. Răbdarea este amară, dar roadele sale sunt dulci.” – François de La Rochefoucauld (filozof și moralist francez)

Performanța naționalei U21 este fantastică. Tinerii antrenați de Rădoi sunt cu un picior la EURO 2019. Mai au de bifat meciul cu Liechtenstein despre care orice s-ar spune este o simplă formalitate. Iată că fotbalul românesc mai are și speranțe după ani lungi de căutări și frământări care, din păcate, nu dau semne să se termine așa repede. Apucăturile balcanice încă-i fac rău. Antrenorii nu sunt respectați de patroni, iar ideea de continuitate în muncă pare mai degrabă ceva în bășcălie. Edi Iordănescu a fost pus pe goană de la CFR Cluj după ce câștigase Supercupa și doar trei meciuri pe bancă, iar Claudiu Niculescu pleacă de la Dinamo pe ușa din dos după 20 de zile și tot trei meciuri. 🙁 Ce strategie de promovare a tinerilor? Ce implementare de tactică sau de sistem? Dacă nu se opresc astfel de lucruri există riscul ca performanța naționalei U21 să rămână doar o flacără în pustiu!

Nopți magice oferite de naționala U21. Băieții antrenați pe rând de Daniel Isăilă, iar acum de Mirel Rădoi au luat fața Portugaliei. Un nume imens la nivel de tineret ceea ce spune că performanța acestor băieți minunați nu este rodul întâmplării.
„Mergem acolo să ne schimbăm carierele!” a fost esența cuvântării ținute de atacantul George Pușcaș înaintea meciului de la Cluj, cu galezii. Și tineretul este în grafic. Liechtenstein nu mai reprezintă decât o bornă de bifat și gata. Mergem la EURO. Un rezultat fantastic care, în primul rând, este rodul talentului și valorii acestor băieții. Apoi a-l muncii depuse de Isăilă și Rădoi. Și, nu în ultimul rând, meritul Federației care și-a făcut treaba: condiții excelente și regula U21 din Liga 1 care a oferit naționalei de tineret jucători autohtoni apropiați ca valoare de „stranieri” precum Andrei Radu, Pașcanu sau Pușcaș.
Din păcate, speranțele de viitor sunt sufocate de amatorismul care încă nu dispare la cluburile cu pretenții. Claudiu Niculescu a fost pus pe liber după doar trei meciuri și 20 de zile petrecute ca antrenor la Dinamo. Un record trist egalat după ce Edi Iordănescu a avut tot trei meciuri bifate până la demiterea de la CFR. Nu se poate așa ceva. E bătaie de joc ce fac patronii. Antrenorii nu mai sunt respectați sub nicio formă, iar acest impuls negativ se transmite cât ai bate din palme la suporteri. De aici până la scandări ostile și înjurături nu mai e decât un pas! 🙁
Lipsa de răbdare nu va aduce ceva bun. Promovarea valorilor, a tinerilor, formarea unei echipe competitive cere timp. Cel puțin un sezon dacă nu chiar două. Cum poți să implementezi o strategie în 20 de zile sau în trei meciuri? Nebunia obținerii unor rezultate rapide, cu orice preț, calcă în picioare logica lucrurilor. Ba chiar și bunul simț. La fel de vinovați sunt și antrenorii care acceptă să lucreze cu astfel de patroni când știu ce s-a întâmplat înaintea numirii lor.
Probabil că aceste practici nu vor dispărea prea curând. Alături de altele, la fel de păguboase, trag în jos viitorul. Performanța naționalei U21 rămâne una incredibilă și ar fi păcat să fie izolată. Nu, ea trebuie confirmată de alte și alte calificări la nivel de juniori, tineret și seniori. Doar așa vom avea o nouă națională care să sperie lumea. Altfel… o să ne speriem singuri!