Edi Iordănescu lasă Gazul. Încotro ?

Valabil și pentru Edi Iordănescu: „Uitarea şi mersul mai departe sunt cea mai mare înţelepciune.” – Friedrich Nietzsche (cel mai important filosof al secolului al XIX-lea)

Edi Iordănecu a plecat de la Gaz Metan. O decizie care plutea în aer dar pe care a anunțat-o abia acum. Omul are principii solide legate de performanță. Bune, corecte. Nu putea rămâne acolo unde problemele financiare sunt cât casa. Cel puțin asta reiese din presă. Nu și-a mai prelungit contractul cu Gazu’ pentru că bugetul clubului din Mediaș nu se ridică la pretențiile sale de performanță. Discuții tot au fost, reacții din partea lui Edi Iordănescu destul de puternice dar acum s-a ajuns la final. Pentru el, ca antrenor, poate a venit vremea să facă pasul spre o echipă mare, de top. „Niciodată nu voi accepta mediocritatea.”, sunt vorbele spuse la plecare. Edi Iordănescu a vrut un buget pentru cupele europene, nimic mai mult. Nu s-a putut și așa, adio Gaz Metan. Întrebarea rămâne: Încotro ?

Edi Iordănescu a plecat și-a lăsat Gaz Metan pe ultimul loc în play-off, cu 23 de puncte. Când spui de ultimul loc pare ceva supărător însă nu e chiar așa. Gazul se află la trei „lungimi” de locul 2, ocupat de FCSB. O victorie și problema s-a rezolvat.
Prin ce probleme financiare a trecut clubul din Mediaș performanța făcută acolo de Edi este notabilă. S-au vândut jucători, au fost nemulțumiri legate de salarii, fel de fel de probleme care n-au adus liniște. Dimpotrivă. Și totuși, într-o astfel de atmosferă, încărcată, tensionată, Iordănescu Jr. a dus Gazul în play-off cu șanse mari de calificare în competițiile europene.
Acum, după plecarea sa, perspectivele sunt spre zero. Șocul este puternic și va fi greu de acoperit o astfel de pierdere. Edi Iordănescu este de înțeles. Și-a dorit un buget care să-i permită o figură frumoasă în Europa. Pentru adus jucători, pentru cantonamente de top și multe altele. Cum n-a avut garanții pentru așa ceva Iordănescu Jr. a considerat că e mai bine să plece acum.
Mai este și-un alt aspect de discutat. Edi Iordănescu este capabil să antreneze o echipă mare, cu nume. A venit vremea. Un club unde să existe stabilitate financiară, iar patronul (patronii) să nu se implice în viața sportivă a echipei. În România este greu de găsit așa ceva dar nu imposibil. Depinde de contract, de ce contract va semna.
În Liga 1, cel mai bine i s-ar potrivi FCSB doar că acolo Gigi Becali nu va sta cu mâinile în sân multă vreme. Poate la început, o lună, două, dar e greu de crezut și atât. Poate un contract solid, cu o clauză financiară amețitoare dar cum nu s-a întâmplat în vara trecută șansele de a ajunge la FCSB sunt mici. Posibil un contract afară. În lumea arabă, pe bani mulți. Mai degrabă asta însă cu riscul de a ieși din prim-plan. Încotro, Edi ? Încotro ? Aceasta-i întrebarea !