FCSB, peste Dinamo și la… „speranțe” !

A fost odată un Dinamo: „Unora le place numai ce înțeleg, alții înțeleg numai ce le place.” – Lucian Blaga (filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român)

Victorie la scor de neprezentare pentru FCSB. Și unde, în „Ștefan cel Mare”. Rar s-a întâmplat să ia Dinamo o așa bătaie acolo unde se simte cel mai bine. Diferența a făcut-o pregătirea fizică și, mare atenție, calitatea tinerilor. Ambele tabere au avut câte patru „mânji de rasă” care au evoluat în derby. La FCSB au jucat Pantea, Perianu, Dumitru și Niță, la „câini” au semnat prezența Moldoveanu, Grigore, Mihaiu și Bani. Și asta pentru că speranțele „roș-albaștre” au avut în jurul lor fotbaliști cu mai multă experiență și calitate decât cei de la Dinamo. Plus că au fost mai bine pregătiți. Într-un astfel de decor tinerii lui Vintilă i-au hăituit pe „câini” până le-au scos limba de-un cot. Una e competiția de juniori, alta e când joci la seniori. În Liga 1 se vede valoarea. Cei de la FCSB le-au dat șanse să joace, cei de la Dinamo n-au știut cum să-i vândă mai repede sau să-i țină departe de echipa mare. Rezultatul: un umilitor 0-3 cu marea rivală !

Un campionat de tineret-speranțe era mai bun decât impunerea regulii U21. Asta cred mulți oameni din fotbal. Revenind la „Marele Derby”, astăzi cu indulgență un derby mediocru, joi seară am avut parte de prezența pe teren a opt tineri promițători, juniori și nu numai.
La FCSB au evoluat Alexandru Pantea (16 ani și 9 luni), Ovidiu Perianu (18 ani), Cristian Dumitru (18 ani), Adrian Romeo Niță (17 ani). La Dinamo au jucat Robert Moldoveanu (21 de ani), Ricardo Grigore (21 de ani), Andreas Mihaiu (21 de ani) și Ahmed Bani (17 ani). Nume de care sigur vom mai auzi. Tineri de valoare, unii încă juniori, dar buni.
Diferența pe tabelă a făcut-o pregătirea fizică, mentalitatea și, de ce nu, grupul de jucători din jurul lor. La toate aceste capitole FCSB a fost pe plus față de Dinamo. Cu mult. Unii dintre ei s-au întâlnit în campionatul de juniori, acolo unde Dinamo s-a impus și a bifat a șaptea semifinală consecutivă. Totuși, alta e viața în Liga 1. Aici se vede cu adevărat valoarea, iar cei de la FCSB au fost mai buni pentru că au avut șanse de a juca. Multe. Cei de la Dinamo, ici, colea sau mai deloc.
În loc de concluzie, Dinamo culege ceea ce a însămânțat. Adică, nimic. Juniorii buni sunt vânduți la prima ofertă sau ținuți, inexplicabil, departe de echipa mare. Se preferă salariile grase pentru fel și fel de „promisiuni” fotbalistice în loc să se bage bani în dezvoltarea și formarea acestor sper