Cristina Neagu, marcă înregistrată!

Respectul nostru, Cristina Neagu!

Are cinci medalii cu naționalele României în marile competiții, din care două medalii de bronz cu senioarele la CE 2010 și CM 2015. Dar niciun aur. Medalia asta și-o dorește cel mai mult. Poate acum, la europenele din Franța? De ce nu? Cristina Neagu este considerată drept cea mai valoroasă handbalistă din istoria României. Cifrele și performanțele vorbesc în locul ei. Ieri, la Campionatul European găzduit de Franța, Cristina a intrat în istorie devenind marcatoarea all-time a competiției cu 206 goluri. Incredibil. Cu siguranță nu se va opri aici. La 30 de ani, Cristina arată o forță de joc fantastică, multă determinare și dorință de performanță. Un exemplu „live” pentru alte colege mai tinere, pentru fetele care visează să ajungă mari handbaliste. Fără doar și poate, Cristina Neagu este marcă înregistrată pentru handbalul românesc, pentru sportul românesc în general!

A pornit în handbalul mare la Rulmentul Brașov, în 2006, sub comanda Marianei Târcă. De acolo au vrut-o Viborg și Hypo Viena dar Cristina a ales marea echipă care se formase la Oltchim Rm. Vâlcea. În 2010 a jucat finala Ligii Campionilor pierdută de Oltchim în fața Viborgului. Nu a fost un capăt de țară. Cariera ei și-a urmat cursul ascendent, iar în același an a fost aleasă cea mai bună handbalistă a lumii.
Din păcate, zborul spre înălțimi a fost oprit de două accidentări grave. Ghinion teribil. Prima dată a avut probleme mari la umărul drept, operație și aproape doi ani de stat pe tușă. A urmat ruptura de ligamente la genunchiul stâng și încă jumătate de an departe de teren. Accidentări grave dar Cristina a avut tăria de a merge mai departe, iar în 2015 a câștigat Liga Campionilor cu Buducnost. Un succes fabulos în contextul prezentat mai sus care a fost urmat de alte două trofee pentru cea mai bună handbalistă a lumii (2015, 2016). Astfel, Cristina Neagu a devenit prima sportivă aleasă de trei ori cea mai valoroasă jucătoare din lume.
Pentru Cristina, istoria continuă și la cea de-a șasea ediție a europenelor la care este prezentă. În meciul cu Germania, disputat ieri, la Brest, Cristina Neagu a reușit cinci goluri, toate din acțiune și toate în prima repriză. Ceva obișnuit pentru cariera ei doar că aceste reușite au propulsat-o pe prima poziție a marcatoarelor din istoria Campionatului European, cu 206 goluri. Precedentul record aparținea unguroaicei Agnes Farkas (205 goluri), iar principala urmăritoare rămâne suedeza Isabelle Gullden (171 goluri).
Sigur, Cristina își va îmbunătății acest record. Va marca alte goluri aici, în Franța, dar și la următoarea ediție de Campionat European. Că la cum joacă nu văd de ce s-ar gândi la retragere. 🙂
Cristina Neagu este și va rămâne campioana campioanelor!