„10”, la cine, ce și cum…

La EURO 2019, tricoul cu numărul 10 al reprezentativei U21 a fost purtat de Ianis Hagi. La naționala mare, cu Irlanda de Nord și Austria, nu. Ambele momente sub comanda selecționerului Mirel Rădoi.

Numărul „10” la echipa națională rămâne un subiect cald. Și asta după ce Ianis Hagi (21 de ani) l-a pierdut chiar la meciul de debut al selecționerului Mirel Rădoi. Zecele a ajuns la Maxim (30 de ani) care l-a mai purtat și în alte mandate. Dacă în trecut a decis selecționerul cine primește tricoul cu „10”, la „dubla” cu Irlanda de Nord și Austria se pare că a decis vestiarul. Pe criterii știute doar de „tricolori”, inclusiv de experiență. Ei și-au ales numerele, probabil și cu acordul tacit al lui Rădoi. Încă o problemă în plus pentru Hagi Jr. Presiunea pe umerii săi a fost și este enormă. De la familie, de la selecționer, de la suporteri, de la toți. Posibil că și din acest motiv a avut o prestație modestă cu insularii, evoluție care l-a scos din echipă pentru meciul cu Austria. Totuși e nevoie de o discuție. Dacă și-au ales jucătorii numerele de pe tricou au fost ceva comentarii. La cine, ce și cum…

Sunt convins că Ianis Hagi nu a vrut să renunțe la tricoul cu nr. 10. Îl avea și era normal să-l poarte până la monentul când nu mai intra în formula primului unsprezece. Alex Maxim l-a revendicat și el, nu știm exact contextul, comentariile, dar de luat l-a luat. Povestea asta cu „10” trebuia lămurită de selecționerul Mirel Rădoi. Discret, elegant, cu tac, așa cum ne-a obișnuit.
Nu a făcut-o și de aceea își asumă riscuri. Pentru un fotbalist tânăr, de perspectivă, ca Ianis Hagi, nu e deloc confortabil. Acel „10” a fost purtat cu mândrie și onoare de tatăl său, Gică Hagi. Orice ar spune X sau Y nu este tocmai ok. Deloc. Hagi Jr. are un mental puternic dar povestea asta a fost ca o piatră de moară în meciul cu Irlanda de Nord. Sigur l-a afectat și din acest motiv n-a jucat cine știe ce.
„Cred că niciodată de când sunt la echipa națională selecționerul nu s-a implicat în disputa asta, între ghilimele. Noi, jucătorii, am decis și ne-am luat numerele.”, a spus Alex Maxim la Digi Sport Special. Așa o fi dar întrebarea rămâne: dacă Ianis Hagi și-a revendicat numărul ce s-a întâmplat acolo? Pentru că Maxim lasă loc de interpretări în declarația sa atunci când pune implicarea selecționerului Mirel Rădoi „între ghilimele”. Păi ori s-a implicat, ori nu ?
În vestiar cine a fost invitat primul să își aleagă tricoul? Hagi sau Maxim? Normal era ca Ianis Hagi să fie primul că îl avea deja. A ajuns la Maxim, cu acordul tacit al selecționerului Rădoi. Nr. 10 înseamnă creativitate, inventivitate, ruperi de ritm, entuziasm, eleganță și tot așa. Oricât de multe comentarii s-ar face cel mai nimerit să-l poarte este tot Hagi.
La 21 de ani, Ianis Hagi are tot viitorul în față. Un fotbalist tânăr are nevoie de încurajări, de încredere, nu de momente gen uite tricoul, dă tricoul. Sigur i-a picat greu, iar dacă selecționerul Mirel Rădoi nu repară povestea asta riscă să-l piardă de la echipa națională. Cel puțin pentru o perioadă. Și ar fi păcat dacă privim spre viitor.