România, modestă. Serbia, primă de… urnă! :)

România a avut noroc cu stângăciile nord-irlandezilor, unii veniți de prin liga a doua scoțiană. Altfel era jale!

Asta trebuie să facă Federația pentru sârbi care au demolat acasă Rusia, cu 5-0, și i-au aruncat pe „tricolori” în urna a 2-a valorică pentru Mondial. Selecționerul Mirel Rădoi a încercat să schimbe ceva cu Irlanda de Nord dar jocul, atitudinea și rezultatul final nu confirmă așteptările. Ca să fim sinceri, România a început să joace fotbal cam de prin minutul 70. Ce urmează? Rămâne Rădoi? Are ca obiectiv calificarea la Mondial sau continuarea „experiențelor”? Trebuie să vină Gică Hagi pentru reconstrucție? Nu de mult, actualul selecționer ne-a spus că vrea un joc spectaculos, fotbal adevărat, iar pe ultimul loc a pus rezultatele. La Belfast, naționala a jucat urât, fără o idee clară de joc dar a scos un 1-1 care transformă, pentru moment, așteptările în speranțe. Ca să nu le spun iluzii. Ce selecționer poate veni ca să schimbe ceva? Cine este liderul echipei naționale? Până vom afla asta să ajungă prima de… urnă în vestiarul Serbiei. Dar și așa va fi greu de mers la Mondial!

Nu mai are rost să vorbim despre Liga Națiunilor. Subiect închis. Locul 3 în Grupa 1 din Liga B. „Tricolorii” nu au retrogradat dar au dezamăgit în frunte cu selecționerul Rădoi. Naționala continuă să nu joace un fotbal de calitate. Logic, fără așa ceva de unde rezultate? 🙁
Nu mai există bucuria de a juca, iar rezistența fizică precară, execuțiile tehnice rudimentare sau lipsa ambiției și-au făcut prezența la prea mulți dintre jucătorii selecționați. Atunci, pe ce criterii se face selecția?
Oare este urna a 2-a o șansă de calificare la turneul final al Campionatului Mondial? Nu. Și asta pentru că orice „cap de serie” dintre Belgia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania, Italia, Danemarca, Croația, Germania, Olanda pare inabordabil la cum joacă naționala României, iar din urna 3 pot veni selecționate ca Rusia, Irlanda, Ungaria, Norvegia, Cehia, Scoția, Islanda, Irlanda de Nord, Finlanda sau Grecia capabile să ne facă viața grea. Se califică direct doar prima clasată din grupă.
Problemele rămân cu și fără selecționerul Mirel Rădoi. Vrea să schimbe ceva, firesc ar fi să continue dar nu se văd mai deloc progresele. Stagnarea pare cuvântul de ordine. Rezultat echitabil cu Irlanda de Nord? Poate o fi pentru selecționer dar după joc suntem departe de lumea bună.
În loc de concluzie doar atât: calificarea la Mondial pare imposibilă oricât de pozitivi am vrea să fim. Deocamdată. Cu criterii de selecție dure, gen condiție fizică impecabilă și o prezență constantă în echipa de club poate mai putem spera la ceva bun. Aaaa, și mai e ceva. Naționala României are nevoie de un lider adevărat. Mereu a fost așa. Îl caută de ceva ani, poate apare în lunile următoare.