Ianis de Glasgow

Ianis Hagi, mai aproape de echipa națională după ce a ajuns la Glasgow Rangers!

Decizia lui Ianis Hagi de a juca pentru Glasgow Rangers a fost mai mult decât inspirată. Din foarte multe motive. La Genk nu mai avea loc în echipă, lipsa meciurilor de campionat l-ar fi scos de pe lista selecționerului Rădoi, iar fără meciuri în picioare conul de umbră se putea prelungi alarmant de mult. A ales să vină pe „Ibrox Park” și bine a făcut. Faptul că a fost dorit de antrenorul Steven Gerrard i-a făcut pe fani să-l primească cu brațele deschise. Nu întâmplător a ajuns titular la al doilea meci, cu gol. Ianis are încredere în ceea ce poate să facă pe teren, iar asta contează enorm pentru stagiul de la Glasgow. Într-un sondaj, 88 la sută dintre suporteri l-au preferat pe Ianis ca executant de faze fixe. Un procent enorm dacă ne gândim că fanii lui Rangers sunt pătimași și se pricep la fotbal. Și mai e ceva. Cu Gerrard antrenor, Ianis a scăpat de povara imaginii tatălui său care îl tot urmărea ca o umbră. În Scoția va fi doar Ianis de Glasgow și punct!

Dincolo de fotbal, marea problemă în cariera lui Ianis Hagi a fost imaginea fabuloasă pe care a avut-o tatăl său, ca jucător. În România, Ianis a fost și este comparat cu Gică Hagi. Asta i-a făcut mai mult rău decât bine. Gică Hagi a fost cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Să-i ceri asta lui Ianis, încă de la nivelul junioratului, a fost o presiune imensă, greu de suportat.
Experiențele Fiorentina și Genk, oarecum similare, au în spatele nereușitei lui Ianis și acest aspect psihologic al comparării cu reușitele tatălui său. Vinovați sunt cei din jurul lui Ianis, nu el. Băiatul are o valoare, incontestabilă, aia care e, dar nu trebuie evaluat în oglindă cu cariera marelui Gică Hagi.
La Glasgow Rangers situația s-a schimbat radical. Prezența lui Steven Gerrard pe banca tehnică a captat atenția tuturor. Ianis nu mai e urmărit de umbra tatălui său, e liber, poate juca fără acest stres în plus. Încrederea pe care i-o acordă Gerrard mă face să cred că, la vară, împrumutul de la Genk se va transforma într-un transfer definitiv. Glasgow Rangers are opțiune de cumpărare, iar dacă Ianis va continua să joace bine clauza va fi activată.
E ok că s-a dus la Rangers. Ianis joacă, e iubit de suporteri. Deocamdată, toată lumea e mulțumită de el. Totuși, ceea ce va urma depinde doar de el, de modul cum se antrenează și cum evoluează pe teren.