Falimentul „fotbalului pe sticlă”

FCSB a început catastrofal play-off-ul și a ajuns pe locul 3. Atenție, ultimul care duce în Europa!

„Este bombă, exact ce îmi place mie!”, spunea Gigi Becali după ce l-a transferat pe Florentin Matei. „Noi nu avem minte în cap, bagă-l, bă, pe Gnohere. Tu îl bagi pe Matei…”, a fost replica patronului FCSB după meciul pierdut la București cu Viitorul (1-2). Când lăudat, când criticat. Și Matei este doar un exemplu. Nedelcu, Coman, Bălgrădean, Benzar, Planici, Bălașa, Tănase sunt alte cazuri. Lista nu se oprește la ei. Când sunt buni, când sunt praf. Plus antrenorii. La început Dică era bomboană, pe urmă n-a mai fost. Teja, la fel. După ratarea cu Viitorul a intrat și el în colimator. La toate astea se adaugă schimbările dictate la televizor. Bune, rele, se făceau și se fac chiar dacă domnul Becali infirmă acest lucru. FCSB este unde este din cauza fotbalului jucat mai mult „pe sticlă”, iar asta a generat tensiuni după tensiuni. Inevitabil, jocul lasă de dorit. Pentru FCSB titlul e departe, iar principalul vinovat este Gigi Becali. El a aprobat transferurile, el îi laudă sau critică pe jucători. Nu la birou ci la televizor!

„Mi-a spus MM Stoica că Matei este bombă, exact ce îmi place mie! Driblează, are atitudine.”, au fost cuvintele lui Gigi Becali la Digi Sport după ce l-a adus pe Florentin Matei la FCSB. (https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/e-bomba-asa-cum-imi-place-mie-florentin-matei-l-a-impresionat-pe-gigi-becali-de-la-primul-antrenament-588685). Acum, după ce Viitorul s-a impăus la București, și Matei dar și antrenorul Teja au fost făcuți una cu pământul: „Gnohere e vinovat el? Suntem noi vinovaţi că l-am ţinut. Dacă nu are continuitate, ratează. Noi nu avem minte în cap, bagă-l, bă, pe Gnohere. Tu îl bagi pe Matei…”. (https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/primul-derapaj-al-lui-becali-la-adresa-lui-teja-noi-nu-avem-minte-in-cap-baga-l-ba-pe-gnohere-tu-il-bagi-pe-matei-624875) Ce diferență de abordare pe distanța a două luni de zile!
Florentin Matei nu este primul și nici ultimul jucător criticat de patronul FCSB. Lista e lungă tare, cu efect direct și imediat asupra prestației dar și a cotei de piață a jucătorilor. La FCSB presiunea pusă de patron o depășește exponential pe cea generată de obiectivul de performanță. Antrenorii au fost și ei în aceeași situație. Lui Teja i s-a promis o perioadă de grație de șase luni. Da de unde. Deja a intrat în vizor. Aici este vinovat Teja pentru că a acceptat să lucreze într-un astfel de climat și să nu se vaite pe la televiziuni dacă va fi înlăturat până la începutul verii.
Echipa nu joacă și nu are rezultatele dorite din cauza tensiunii enorme, a schimbărilor aiurea făcute de la un meci la altul și pe parcursul jocului. Fără o stabilitate, cât de cât, la nivelul primului unsprezece, FCSB a devenit din candidată la titlu o echipă care trage la locul 3. Plus jucătorii buni lăsați să plece prea ușor de-a lungul anilor. Țucudean e ultimul exemplu.
Inexplicabil de ce Gigi Becali procedează așa. Prea mare deschidere publică. Transferurile le anunță înainte de a se parafa și multe dintre ele au picat din acest motiv. Jucătorii sunt criticați și lăudați în funcție de conjunctură. Antrenorii, tot la fel. Totul pare haotic și fără o logică clară. Și-atunci? Logic că rezultatele sunt pe minus, iar cotele jucătorilor scad. Până când?