River Plate – Boca Juniors, rivalitate sau ură?

River Plate – Boca Juniors: nu mai e timp de nimic acum…

Acum mai bine de 100 de ani s-a declanșat această uriașă rivalitate. River Plate și Boca Juniors au câștigat cele mai multe trofee din istoria fotbalului argentinian și au cei mai mulți suporteri. În 1901 s-a născut River Plate, iar peste patru ani, Boca Juniors. În același cartier din Buenos Aires, „La Boca”. Ambele erau considerate echipele de suflet ale muncitorilor din port și imigranților, cei mai mulți italieni din Genova. Rivalitatea la puterea infinit s-a declanșat în 1925 atunci când River Plate s-a mutat într-un cartier bogat, „Numez”, unde și-au ridicat stadionul „Estadio Monumental”. De aici și porecla „Milionarii”. Încet, încet, rivalitatea teribilă s-a transformat într-o ură intrată în ADN-ul suporterilor din cele două tabere: „Los Millonarios” – „Los Xeneizes” („Milionarii” vs. „Genovezii”). O confruntare istorică cu 248 de meciuri directe, iar acum River și Boca se luptă pentru „Copa Libertadores”, Liga Campionilor din America de Sud. De aceea este împărțită Argentina în două!

În tur, Boca – River s-a terminat 2-2. Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, ar fi trebuit să fie returul decisiv pentru „Copa Libertadores” dar violențele extreme au anulat un meci care se anunța de zile mari. Fanii lui River Plate au atacat cu pietre autocarul celor de la Boca Juniors aflat în drum spre „El Monumental”, iar cantitatea de petarde și fumigene care se bănuia că a trecut de filtrul forțelor de ordine era impresionantă.
O rivalitate greu de descris în cuvinte. Boca Juniors are cei mai mulți fani, River Plate pe jumătate dar tot mulți. Cele două grupări conduc în toate topurile de audiență. Pur și simplu, Argentina este împărțită în două. Cel mai negru episod al rivalității dintre River și Boca s-a derulat în 1968 și s-a soldat cu 71 de morți și 150 de răniți. 🙁
Acum totul a ajuns la cote paroxistice. Nu e un derby obișnuit ci meciul-meciurilor. Prima dată când River Plate și Boca Juniors au în față Trofeul „Copa Libertadores”. După egalul din tur, 2-2, prima șansă aparține celor de la River. Asta a declanșat nebunia și violențele care au dus la amânarea, de două ori, a returului. Prima dată trebuia să se joace sâmbătă, apoi duminică, iar acum nu se știe.
Istoria a transformat această rivalitate fotbalistică în ură. În rezumat, Bogați contra Săraci. Pare o nebunie dar aici se rezumă, simplist, povestea superclasicului din Argentina. Să vedem ce va fi că de fair-play nu cred că se mai pune problema. Ambele tabere sunt în stare de război uitând că este vorba de sport, de fotbal!