Sepsi și Csikszereda, doar partea „la vedere”!

Fotbalul românesc are nevoie de centre de copii și juniori puternice și stabile. Doar așa se poate face performanță!

Dezvălurile Gazetei Sporturilor cum că guvernul de la Budapesta „finanţează cu peste 6 milioane de euro echipele Sepsi OSK şi Csikszereda” sunt senzaționale. Pur și simplu. Și în ce an aflăm astfel de lucruri… Categoric, nu este în regulă că se petrece așa ceva sunt ochii autorităților și ai Federației Române de Fotbal. Lăsând la o parte orice fel de trimitere la istorie sau orgolii, ceea ce se petrece la cluburile din Sf. Gheorghe și Miercurea Ciuc este doar partea „la vedere”. În spatele finanțării către Sepsi și Csikszereda sunt academiile de fotbal maghiare care atrag ca un magnet juniorii români din vestul țării și nu numai. Academii fără taxe, cu transport și mese gratuit. În aceste condiții tot să faci fotbal. Și nu e totul. Cei mai buni juniori sunt atrași să rămână la cluburi din Ungaria cu propunerea de a solicita cetățenia maghiară pentru a avea drept de joc în naționalele Ungariei. Aceasta e marea problemă care în timp va lăsa urme dacă nu cumva chiar a lăsat. Și nu trebuie să ne supărăm atât timp cât în ultimii 10-15 ani ungurii au investit masiv în academiile de fotbal. La noi, noroc cu Hagi că altfel se alegea praful!

Conform www.gsp.ro, „aproape 6,5 milioane de euro au ajuns la cele două cluburi, care reprezintă două oraşe din două judeţe în care populaţia e preponderent formată din etnici maghiari”. Nu este deloc normal, firesc, ca guvernul unei țări să finanțeze sistematic cluburi sportive ce activează într-o altă țară. Pe logica asta unde se va ajunge? Nicăieri!
(https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/exclusiv-ungaria-si-a-facut-echipe-de-fotbal-si-joaca-in-romania-suma-colosala-primita-de-la-guvernul-maghiar-553034.html)
Toate astea se întâmplă pentru că ani la rând statul român nu s-a implicat masiv în susținerea sportului de performanță. Masiv înseamnă investiții în infrastructură, în academii, mai ales pentru sporturile cu priză la public. N-a făcut-o, iar acum o fac… ungurii. Fotbalul a fost lăsat de izbeliște, iar cei care au avut curajul să investească au ajuns să dea cu subsemnatul în stânga și-n dreapta. Fără bani, fără academii, fotbalul românesc a regresat la capitolul jucători legitimați și cluburi înscrise în competiții, iar pe plan extern ștacheta performanței a coborât permanent. 🙁
Ce-au făcut ungurii? Exact invers! Păi au băgat milioane de euro în academii. Lumea vorbește că ar fi în jur de 80 de centre, iar cine evită retrogradarea primește un bonus financiar important, pentru diviziile superioare chiar și un million de euro. De 10-15 ani fac asta, iar rezultatele încep să apară la nivelul naționalelor de juniori și nu numai. În timp ce la noi numeri pe degete academiile performante. Gică Hagi a făcut ceva extraordinar dar pe banii lui. Statul român nu l-a ajutat, autoritățile locale din Constanța s-au făcut că nu văd și nu aud. Păcat pentru că jucătorii formați de Hagi alimentează, din plin, naționalele României. Fără Academia Hagi fotbalul românesc era în moarte clinică!
Revenind la finanțarea cluburilor Sepsi OSK şi Csikszereda, cu bani de către guvernul de la Budapesta, cred că este vorba doar de vârful aisbergului. În spatele acestor fonduri, care nu sunt ok din moment ce echipele din Sf. Gheorghe și Miercurea Ciuc activează în competițiile fotbalistice din România, există un alt pericol. Academiile maghiare au porțile deschise pentru copiii și juniorii români. Chiar dacă fac ore bune pe drum, tinerii români acceptă provocarea pentru că nu plătesc taxe, au gratuitate la transport și mese. Și alte facilități. Doar să joace fotbal și să se pregătească serios.
Povestea nu se termină însă aici. Cei mai buni dintre cei buni sunt atrași să rămână acolo cu contracte frumoase și puși să ceară cetățenia maghiară pentru a avea drept de joc în naționalele Ungariei. Un semnal de alarmă care trebuie să schimbe din temelii atitudinea statului român față de fotbal, față de sport în general. România trebuie să investească masiv pentru că sportul este cel mai eficient ambasador în străinătate și cel mai bun medicament pentru sănătatea nației.