Mai ajunge România la EURO?

Play-off-ul Ligii Națiunilor oferă patru locuri pentru prezența la EURO 2020. Naționala României încă depinde doar de ea!

Greu de spus în urma prestației dezamăgitoare cu Suedia. După o perioadă cât de cât mai senină, naționala pare că a intrat din nou într-un tunel. Baza de selecție rămâne modestă, limitată, „stranierii” lustruiesc băncile de rezerve mulțumindu-se cu salarii frumoase, tinerii de la U21 au confirmat în parte dar unii dintre ei sunt prea cruzi pentru războaie atât de mari. Selecționerul Cosmin Contra pare obosit de situație și oarecum resemnat că nu se poate mai mult. Totuși, România este oficial în play-off-ul Ligii Națiunilor. „Tricolorii” trebuie să treacă de două meciuri eliminatorii ca să ajungă la EURO 2020. În semifinale cu Islanda sau Scoția, iar într-o eventuală finală cu Bulgaria, Israel, Ungaria, Irlanda de Nord, Irlanda, Danemarca, Slovacia sau Țara Galilor. Complicat…

La ce să ne așteptăm în această seară cu Spania, pe „Wanda Metropolitano”? Marcel Răducanu făcea haz de necaz și spunea că naționala are nevoie de „…doi portari, cinci apărători și vreo patru la închidere ca să nu luăm gol”. Și dacă ia gol? Cam tot aia e. Cu Suedia n-am mai văzut ambiția din confruntarea cu Norvegia. Poate și pentru că suedezii sunt mai valoroși. Neputința „tricolorilor” ar trebui să pună pe gânduri Federația, Liga, cluburile, pe toată lumea.
Selecționerul Contra și jucătorii s-au supărat repede din cauza criticilor. Poate că unele au fost exagerate dar în spatele lor există mult adevăr. Suporterii echipei naționale, și nu numai ei, sunt supărați atunci când văd că jucătorii nu suferă pentru tricoul cu tricolor, că nu sunt motivați sută la sută. Fanii din Spania vin cu miile la meciul din acastă seară. Nu pentru Spania, țara care le oferă un loc de muncă pentru un trai mai bun, ci pentru România, țara unde s-au născut. Toți își doresc o evoluție curajoasă și un scor onorabil pentru „tricolori”.
Noroc cu barajul de calificare oferit de Liga Națiunilor. Există patru locuri disponibile pentru prezența la EURO 2020. Practic, după ratarea calificării… clasice, naționala României depinde doar de ea. Tragerea la sorți pentru semifinale este programată vineri, 22 noiembrie 2019, la sediul UEFA de la Nyon (Elveția). Că vor juca cu Islanda sau Scoția, tot greu va fi. În finală, și mai și.
Cum speranța moare ultima, să nu ne pierdem încrederea. Până în primăvară, când se vor juca meciurile de baraj, mai este timp pentru ceva strategii. Nu prea multe dar măcar să îmbunătățească jocul „tricolorilor”. Un joc bun aduce goluri, iar golurile aduc victorii și… calificări.