Colțescu a greșit. Nepotrivit și inadecvat. Dar… (II)

Arbitrul Sebastian Colțescu trebuia să știe asta: „Gândeşte-te mult înainte de a spune sau de a face ceva. Căci nu-ți vei putea revoca spusele sau faptele.” – Epictet (filosof grec). La fel și alții!

Scandalul în care este implicat arbitrul Sebastian Colțescu după meciul PSG – Istanbul Basaksehir este departe de final. Acuzațiile de rasism curg din toate părțile deși intenția celui în cauză nu a fost asta. Din păcate, toată tevatura se resfrânge și asupra imaginii României, iar așa ceva este de neacceptat. Suntem un popor tolerant, înțelegător, prietenos. Dincolo de vorbele lui Colțescu au existat situații cu mult mai grave în care victime ale rasismului au fost sportivi români de mare valoare și s-a tăcut mâlc. Simona Halep, în 2018, după ce a triumfat la Roland Garros a fost caricaturizată într-o manieră denigratoare de revista franceză „Charlie Hebdo”. O caricatură ce striga „Fier vechi, fier vechi!”. Despre ce vorbim? Rasism pe față. Și încă un caz tot din tenis: Caroline Garcia vs. Irina Begu. În 2016, la turneul de la Charleston (Statele Unite), Garcia a numit-o „țigancă” chiar în timpul partidei din turul 1. Tot rasism, la intensitate maximă. Revenind la fotbal, un exemplu local din 2018: Csikszereda – Dinamo 3-3.  Fanii gazdelor, înarmați cu steaguri ale „Ținutului Secuiesc”, au scandat împotriva României și au cântat în limba maghiară. „Țiganii, țiganii!” și „Ria, ria, Ungaria!” au fost sloganele preferate. Păi tot rasism, de data asta combinat cu acțiuni antiromânești. Și Europa a tăcut. Cu presă cu tot. E corect?

După pățania naționalei de fotbal a României, din anul 2002, tot în Franța a venit rândul Simonei Halep. Și tot cu un scandal de rasism. În 2018, după cucerirea trofeului la Roland Garros, Halep era caricaturizată într-o manieră jignitoare de revista de satiră „Charlie Hebdo”. O caricatură care ridica trofeul deasupra capului în timp ce striga „Fier vechi, fier vechi!”. Satiră, satiră, dar nici chiar așa. Fanii români au fost extrem de ofensați de asocierea dintre Halep și caricatura aiuristică. Să nu fim luați de proști, rasism curat. Trist este că deși era vorba despre un nume imens al tenisului mondial presa internațională și forurile abilitate să ancheteze astfel de derapaje rasiste s-au făcut că plouă.
Și mai grav pare incidentul din anul 2016. Tot în tenis, tot cu o româncă, iar la boxa acuzaților tot… Franța, prin Caroline Garcia. Ce s-a întâmplat atunci? În timpul partidei din turul I al turneului de la Charleston (Carolina de Sud – Statele Unite), câștigată de Irina Begu cu 6-4, 2-6, 7-6, Garcia s-a adresat staff-ului său în franceză: „Pierd cu brio în fața acestei țigănci nenorocite, o să vezi”. Oameni buni despre ce vorbim? Ce altă dovadă mai clară de rasism poate exista? Vorbele sale au fost descifrate de mai multe publicatii, printre care https://www.tennisforum.com/, https://bolamarela.pt/ sau chiar de fanii care au comentat pe diverse site-uri sau rețele de socializare, după ce au auzit-o pe Garcia. A fost sancționată franțuzoaica? Din câte știm, nu.
Și un incident pe plan local, în România. De data asta o combinație între rasism și manisfestări antiromânești. S-a întîmplat în 2018 la meciul de Cupa României dintre Csikszereda Miercurea Ciuc, pe atunci în Liga 3, și Dinamo. A fost 3-3, iar „ciucanii” s-au calificat după penalty-urile de departajare. Important, Csikszereda, la fel ca și prim-divizionara Sepsi Sfântu Gheorghe, primește finanțare de la… Guvernul Ungariei. Meci mare, iar suporterii locali au luat cu asalt stadionul. De la sărbătoare la război a fost doar un pas. Cu steaguri ale „Ținutului Secuiesc”, fanii „ciucanilor” au scandat împotriva României și au cântat în limba maghiară. Și nu e tot. S-a scandat repetat „Țiganii, țiganii!” și „Ria, ria, Ungaria!”.
În loc de concluzie: arbitrul Sebastian Colțescu a greșit la meciul PSG – Istanbul Basaksehir folosind, dacă a folosit (așteptăm rezultatele oficiale ale anchetei demarată de UEFA), cuvinte nepotrivite, inadecvate. Totuși, se face un scandal peste limitele normalului. De ce, pentru că e român? Ce putem crede când ne uităm spre alte exemple cu sportivi români de top care au căzut victime ale rasismului și nu s-a întâmplat nimic?

P.S. La câteva zile după izbucnirea scandalului de la Paris, CFR Cluj este pur și simplu executată în Liga Europa de o brigadă de arbitri din Franța. La fel ca și în meciul cu TSKA Sofia, de la Cluj. Iarăși Franța?
CFR a avut 1-0 cu Young Boys Berna dar penalty-ul inventat la final plus cartonașul roșu arătat portarului Bălgrădean au răsturnat rezultatul final: 1-2 și elvețienii merg mai departe.
„Nu poți acorda penalty în minutul 90 și să întorci calificarea așa. Chiar dacă nu vreau să cred asta, îmi fuge mintea și la scandalul cu brigada din România de acum câteva zile. Aș vrea să cred că n-a avut nicio legătură cu ce s-a întâmplat acum”, a spus antrenorul Edi Iordănescu după meci. Punct și de la capăt.