Malta, Ianis și… Viitorul

Cine are nr. 10? După meciul de la Oslo ar trebui să-l poarte Ianis Hagi!

Egalul din Norvegia ne bucură dar nu e cazul să ne îmbătăm cu apă. „Tricolorii” au jucat slab, în ton cu valoarea competiției interne și a statutului fiecăruia la echipa de club. Noroc că selecționerul Contra l-a aruncat în luptă pe Ianis Hagi. Probabil adevăratul „decar” al naționalei. Ianis a dat viteză, încredere, a scos adversari din joc prin dribling sau pase ingenioase. Așa s-a făcut 2-2 în Norvegia. Dar tricoul cu nr. 10 l-a îmbrăcat Grozav. Ciudat. Grozav n-a fost…grozav ci modest. Măcar din respect pentru Gică Hagi, care acum 33 de ani debuta pe stadionul „Ullevaal”, tricoul cu 10 trebuia să ajungă la Ianis. Se aude că va fi titular cu Malta. E bine. Se mai aude că apar și alți tineri. E bine chiar dacă poate fi târziu. Calificarea este departe însă speranțele într-un viitor frumos sunt mari. Poate fi sacrificat ceva ca să obții altceva mai bun. Cam astea sunt datele din fotbalul românesc. Ianis, știi ce ai de făcut. Adună-i pe toți în jurul tău și la mai mare. Malta – România, astăzi, ora 21:45, în direct la Pro TV și Radio România Actualități!

Gicu Grozav joacă în Ungaria la Varda SE, locul 9 din 12 competitoare ale primei ligi maghiare. Ca să nu mai lungim vorba, o echipă mediocră preocupată mai mult să evite retrogradarea decât să ajungă în competițiile europene. La un astfel de club, Grozav nu avea cum să progreseze ci doar să regreseze ca formă sportivă și performanțe. Și totuși tricoul cu nr. 10 al echipei naționale este la el.
În ultimele zile au apărut în presă fel și fel de comentarii legate de selecția la echipa națională. Nu vreau să intru în detalii dar sub lupa analizei intră tot Grozav. Pe Varda SE, echipa s-a de club, o găsim la periferia clasamentului campionatului Ungariei. Foarte modest. Și-atunci n-are cum să nu-ți treacă prin cap fel și fel de întrebări. Totuși, meciul cu Norvegia a făcut lumină. Acum se știe cine trebuie să poarte și să joace cu nr. 10 pe spate: Ianis Hagi.
În seara asta, cu Malta, se pare că vor apărea alți jucători, tineri, ca titulari. Băulță, colegul lui Ianis de la Viitorul, și Nedelcearu. Întinerirea a întârziat mult, foarte mult, dar mai bine mai târziu decât niciodată. Calificarea la EURO e greu de obținut dar măcar să facem o echipă care să joace un fotbal eficient.
Iată și o posibilă formula de strat: Tătărușanu – Chipciu, Săpunaru, Nedelcearu, Bancu – Deac, T. Băluță, Maxim – I. Hagi – Keșeru, Țucudean.
Ce să mai spunem? Hai, România!