EURO 2020, mai mult iluzie decât speranță!

„Calitatea fără rezultate este fără sens. Rezultatele fără calitate înseamnă plictiseală.” – Johan Cruyff

România va juca preliminariile EURO 2020 în grupa F cu Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta. Greu. Spania e cel mai tare „cap de serie” pe care „tricolorii” îl întâlnesc în ultimul deceniu. Suedia este peste ceea ce a venit până acum din urna 2, Norvegia este o trupă arțăgoasă, în Feroe va fi o deplasare lungă și complicată, iar Malta e capabilă de egaluri ciudate cum a fost acel 1-1 pe terenul Bulgariei în calificările pentru EURO 2016. Una peste alta, nu avem prea multe motive de bucurie. România va avea viață grea pentru cel de-al doilea loc calificant că primul este al Spaniei. Mai ales că, la o adică și dacă va fi nevoie, Suedia și Norvegia pot încheia „pacea nordului”. Dar orice meci se joacă. Chiar și cu Spania se poate obține, măcar acasă, un punct dacă nu trei. Depinde în ce perioadă a anului se va juca și pe ce teren. Totuși, o cântărire corectă a șanselor de calificare spune că iluzia este mai puternică decât speranța!

Spania e nucă tare de tot. Aproape imposibil de spart. Ibericii au valoare cu carul și reprezintă, de departe, cel mai dificil „cap de serie” de care a avut parte naționala de fotbal a României în ultimul deceniu. La EURO 2016 a fost Grecia, acum e jale mare. Putem visa la orice dar vorbind pragmatic un punct acasă pare singura abordare realistă a acestei „duble”.
Suedia este cel mai tare loc 2 din ultima vreme. Peste Ungaria (EURO 2016) și Danemarca (CM 2018). Suedezii au avut rezultate bune la Mondialul din Rusia unde au prins sferturile de finală. O echipă robustă, puternică, foarte disciplinată tactic. Pentru ca „tricolorii” să viseze la calificare e musai să câștige cel puțin patru puncte cu ei, iar dacă nu măcar trei.
Norvegia vine din urna 3. În preliminariile trecute a fost la un pas de turneul final. În grupa H, nordicii au terminat la o lungime distanță de Croația (locul 2) și au avut în cont șase victorii plus un egal. Victorii acasă cu Malta, Croația și Bulgaria, iar în deplasare s-au impus în fața Bulgariei, Azerbaijanului și Maltei. Să bați Bulgaria, de două ori, dar mai ales Croația, finalistă la CM 2018, nu-i de ici de colea.
Urmează Insulele Feroe. În precedentele preliminarii i-am bătut pe „pescari” de două ori, 1-0 la Ploiești și 3-0 în insulă. Totuși nu vor fi meciuri ușoare. Să nu uităm însă că tot în precedentele calificări Feroe a reușit o dublă victorie în fața Greciei. O fi fost Grecia în criză dar există o diferență de valoare ca de la cer la pământ. Și totuși feroezii sau impus. Atenție mare…
Din urna a 4-a valorică am avut parte de Malta. Echipă de bătut dar dacă ne uităm peste linia de clasament din preliminariile EURO 2016 observăm un 1-1 pe terenul Bulgariei. O națională incomodă, care se apără tot timpul, iar dacă iese vreun gol bine, dacă nu, iarăși bine.
În concluzie, speranțe sunt cu carul. „Tricolorii” pot visa la orice însă dincolo de imaginație stă realitatea. Singurul element de care ne putem agăța în calcule este că Serbia, în fața căreia România a avut două egaluri în UEFA Nations League, are valoare peste Suedia și Norvegia. Ca joc însă Contra și ai lui nu ne-au convins. Ori dacă vor calificare trebuie să câștige, trebuie să marcheze, trebuie să joace ofensiv. Egalurile nu prea ajută decât dacă sunt scoase în fața numelor mari, precum Spania. Altfel, remizele alimentează la greu iluzia că invincibilitatea este echivalentă cu valoarea, iar în fotbal nu este tot timpul așa.