Steaua, Craiova… Războaiele în care pierd doar suporterii!

Pentru suporterii de pretutindeni și nu numai: „Nu există bucurie sau tristețe în lume. Există doar comparația unei stări cu cealaltă, atâta tot.” – Alexandre Dumas (cel mai popular scriitor francez)

CSA Steaua vs. FCSB. CS Universitatea Craiova vs. FC U Craiova 1948. Prea multe nume în loc de două, mari și late, pe care le știe tot românul: STEAUA BUCUREȘTI și UNIVERSITATEA CRAIOVA. Viața a făcut ca ambele cluburi de renume din fotbalul românesc să-și separe suporterii după niște scandaluri cât casa. Tămbălăul continuă și încă suntem departe de un deznodământ definitiv. Timpul va aduce surprize mari în ambele „dosare”. Cel puțin asta anunță taberele implicate în război. De pierdut au doar fanii. Unii au ales o echipă, alții pe cealaltă, iar un număr important, deloc de neglijat, au ales neutralitatea fie prin susținerea celor două echipe, fie prin ignorarea lor. Marile galerii ale Stelei și Universității s-au spart în fel și fel de facțiuni însă niciuna n-are forța de altădată. Încet și sigur a pălit și interesul general pentru competiție, pentru fotbal. Nu știu dacă se mai poate repara această pierdere. Doar dacă vom avea din nou o singură Steaua și o singură Craiovă.

Steaua adevărată este legată de Ghencea. Pe vecie. Nu ai cum să spui Steaua și să discuți de un alt cartier sau zonă din București. Gigi Becali nu a avut tactul să negocieze corect, la momentul oportun, cu Armata. Până la urmă a plecat din Ghencea, cu FCSB.
Suporterii s-au spart și ei. Sudul a ales CSA, o parte din Peluza Nord a mers alături de trupa din Berceni, iar la fel de mulți, poate cei mai mulți, au rămas în anonimat. Triști, dezamăgiți. Unii țin cu ambele echipe atunci când joacă, alți nu vor să mai audă de ele până la momentul când vor avea parte de o sigură Steaua.
La Craiova cam aceeași poveste. Doar nuanțele diferă. CS Univesitatea Craiova a pornit la drum ca echipă a orașului, iar acum este condusă de omul de afaceri Mihai Rotaru. Cealaltă formație, FC U Craiova 1948, patronată de Adrian Mititelu, e de fapt… prima Craiovă, cea dezafiliată cu mare scandal pe vremea președintelui Mircea Sandu. Mititelu continuă însă lupta și n-ar fi exclus ca peste nu mult timp să avem un verdict final care să arunce-n aer tot ceea ce s-a întâmplat până acum.
Din punct de vedere juridic ambele spețe sunt foarte complicate. Mai devreme sau mai târziu instanțele de judecată vor face lumină. Păcat de fani, de tristețea lor. E reală, sinceră, evidentă. Derby-urile nu mai sunt cele de altădată, nu mai au farmec.
Totuși, legendele nu mor niciodată. Steaua nu poate fi decât clubul cu casa în Ghencea. Cât despre Universitatea Craiova să nu se uite că pe vremea când îl avea patron pe Mititelu strângea pe stadion zeci de mii de fani olteni și alte zeci de mii în fața televizoarelor.