„Tricolorii”, pe același val. Dar atenție…

„Nu există bucurie mai mare decât cea venită pe neaşteptate.” – Sofocle (poet grec)

Euforia egalului cu Olanda, la U21, dar mai ales debutul cu victorie al naționalei mari în preliminariile Mondialului 2022 au deschis robinetul euforiei. Pe undeva e bine, doar cu optimism și încredere se pot face lucruri mărețe. Totuși unele aspecte n-au fost tocmai ok și cred că ambii selecționeri, și Mutu, și Rădoi, au găsit „bubele”. Denis Ciobotariu pare veriga slabă din echipa U21. A greșit grav la golul olandezilor, a dat multe pase la… adversar. Pe undeva de înțeles, fundașul central de la „tineret” n-a prea jucat la CFR Cluj în ultimele luni. Poate că în confruntarea cu Ungaria, aproape decisivă pentru calificare, ar fi nevoie de un jucător cu meciuri în picioare. Trupa lui Rădoi s-a scos cu un 3-2 chinuit în fața Macedoniei dar pare visătoare pe faza defensivă. Culmea, cu un selecționer care a fost meseriaș cât timp a jucat ca fundaș central. Stilul acesta de a da un gol mai mult decât adversarul pare entuziasmant cu echipe de aceeași talie însă cu Germania, duminică, poate fi un dezastru. Un pic de pragmatism nu strică, chiar și rigoare.

Selecționerul U21, Adrian Mutu, l-a protejat cât a putut pe Ciobotariu considerând că nu a fost vinovat la golul batavilor. Corect, un antrenor cu tact așa face. „Nu îl consider pe Ciobotariu vinovat la gol, cu toții putem face mai mult, dar câteodată trebuie să acceptăm că adversarul e mai bun.”, a spus Mutu la finalul partidei.
Reluările îl contrazic. Ciobotariu și-a pierdut pe drum adversarul și asta pentru că lipsa meciurilor oficiale la CFR îi dă și o… lipsă de ritm. Un risc asumat de Mutu. Cu Țările de Jos a mers pentru că la final a fost un 1-1 izbăvitor. Cu Ungaria s-ar putea ca erorile lui Denis să se repete și să coste cât calificarea. Depinde de selecționer. Mutu e un tip plin de experiență și probabil va risca jucând aceeași carte. În rest echipa arată bine.
Naționala mare a debutat cu dreptul în campania pentru calificarea la Cupa Mondială din 2022. Un 3-2 cu Macedonia după un thriller cu final fericit. Am avut 2-0, putea să fie 3-0, chiar 4-0, dar s-a ajuns la 2-2. Noroc cu Ianis Hagi care a semnat golul pentru trei puncte. Primul la națională. La fel și Mihăilă, și Tănase. Trei goluri în premieră pentru cei trei. Apropo de Ianis. N-am înțeles manifestarea de după gol când la „tamponat” cu pieptul, destul de dur, pe selecționerul Rădoi. Gest ciudat, nu a dat bine ca imagine.
Cât despre joc și privind la confruntarea următoare, cu Germania, ar fi cazul să ne îngrijorăm serios. România a părut o echipă visătoare, entuziastă, dornică. Cum macedonenii nu au rupt gura târgului la final a fost bine dar cu nemții nu merge așa. Dacă pot îți dau zece goluri. Atenție mare, doar disciplina tactică dusă la extrem ne poate ajuta să fim bine cu Germania.
Dacă Rădoi nu rezolvă repede problemele din apărare va fi vai și-amar. Organizarea jocului este esențială. Sincer, un punct ar fi de aur. De asta cred că vor fi mai multe schimbări în formula de start. Inclusiv tactica. Nemții au calitate, iar asta se poate contracara doar cu acțiuni surpriză, cu disciplină în zona defensivă.
Hai România!