Handbal

„Cluburile-primărie” – boală scurtă, moarte sigură!

Performan'a se naște cu muncă și sacrificii. De orice fel. Șo costă bani. Cine nu pricepe acest aspect înseamnă că nu a înțeles fenomenul sportiv!

Performanța se naște cu muncă și sacrificii. De orice fel. Șo costă bani. Cine nu pricepe acest aspect înseamnă că nu a înțeles fenomenul sportiv!

Scandalul care ia amploare în handbalul românesc după racolarea unor sportivi de la ACS Școala 181 SSP București, CSS 3 Steaua București, CSS 6 București, Colegiul Tehnic Media sau alte grupări din țară deschide o temă de discuție în legătură cu viitorul sportului românesc. CSM București este un club mare care vrea să-și construiască o bază de selecție mutând pur și simplu valorile dintr-o parte în alta. „Cluburile-mamă” se vaită că au pierdut sportivi și s-au ales cu praful de pe tobă. Poate nici măcar cu asta. Nu mai au din ce să-și susțină activitatea. Așa se întâmplă în toate sporturile din România: granzii vor talente fără să plătească măcar grila de formare stabilită de federație. Mai grav, în multe situații aceste grupări sunt finanțate din banii noștri, bani publici, iar când se face „rocada” la alegeri dispare tot. O boală care poate afecta grav, pe termen mediu și lung, sportul românesc la nivel de echipe!

E bine că în handbalul feminin se vrea performanță. Proiectul de la CSM București vrea să nască noul Oltchim. Frumos dar nu oricum. Multe cluburi care formează sportivi pentru handbalul de performanță, și nu numai, se vaită că le-au fost „teleportate” valorile în curtea grupării finanțată de Primăria Capitalei cu multe milioane de euro anual.
N-ar fi o problemă ca un club bogat să-și întărească baza de selecție cu valori juvenile. De fapt acesta este și mecanismul susținerii performanței: cluburile mici descoperă talentele în școli, le formează, iar cluburile mari le transferă. Dar nu moca. 🙁 Performanța costă, iar munca acestor grupări de la baza piramidei de selecție este întreținută din sumele încasate în urma transferurilor. Fie prin plata grilei de formare stabilită de federația respectivă, fie prin negociere directă. În cazul cluburilor ACS Școala 181 SSP București, CSS 3 Steaua București, CSS 6 București, Colegiul Tehnic Media sau a altor grupări din țară nu s-a întâmplat așa ceva. De ce? 🙁
Povestea cluburilor finanțate de primării nu este tocmai roză. În fotbal au existat „comete” gen Brănești care au dispărut la fel de repede cum au apărut. Aceste cluburi depind de ceea ce se întâmplă la alegerile locale. Dacă rămâne aceeași „echipă” în fruntea urbei, continuă, dacă intră „rezervele”, dispar!
Scandalul din handbal poate fi rezolvat imediat. Există grile de formare a juniorilor stabilite de Federația Română de Handbal. Achitarea lor închide cazul. Dacă există voință și bun-simț. Rămâne însă viitorul. Ce se va întâmpla în continuare?
Într-un climat de japcă mascată de chichițe de regulament cluburile mici și antrenorii lor vor renunța la descoperirea talentelor pentru handbal. Și nu numai. De ce-ar mai face-o? Ca să muncească ani la rând, iar apoi să rămână cu degetul în gură? În timp ce cluburile mari vor căuta valorile cu… lupa. Cât despre „cluburile-primărie” – boală scurtă, moarte sigură!