Liga 1, nivelare în… jos!

Conform site-ului transfermarkt.com ca valoare de piață Liga 1 se află pe locul 19 în Europa. Ca valoare sportivă probabil e mai jos!

De la primul loc până la 10, poziție ocupată de FCSB, echipele sunt răsfirate pe distanța a 10 puncte. Nu e mult deloc mai ales că în play-off se înjumătățesc. De la locul 6, ultimul care asigură prezența în lupta pentru Europa, până la trupa din Berceni sunt doar două lungimi. Foarte puțin. La prima vedere pare că lupta din Liga 1 s-a echilibrat tare. O impresie greșită. Campionatul s-a nivelat în jos din cauza VALORII. Valoarea face diferența peste tot, iar la noi și mai și. Echilibrul dintre competitoare este generat de calitatea loturilor de jucători. Din ce în ce mai atenuată de aspectele financiare dar și de toanele celor care bagă bani în fenomen. Nivelarea în jos este demonstrată și de dezastrul produs în competițiile continentale. Doar CFR a ajuns în grupe, iar din sezonul următor toate reprezentantele României încep meciurile de calificare din primul tur. Nașpa, nu?

FCSB a câștigat la Craiova și revine încet, încet, în zona luptei pentru Europa. La un moment dat pe ultimul loc al Ligii 1, trupa din Berceni dă semene de revenire pentru că are jucători de valoare. Mai de valoare ca ai Craiovei, dar mai slab cotați decât ce a avut acum câțiva ani. O realitate care n-ar trebui să supere ci să fie luată ca atare.
Dacă aruncăm o privire peste clasament constatăm că și Clinceni, Chindia sau Voluntari, echipe situate în zona retrogradării, pot visa la cupele europene. Șase sau șapte puncte distanță de locul 6 nu e mult. După sezonul regulat zestrea se înjumătățește. Din păcate, acest dataliu spune foarte mult despre ce valoare are campionatul. Una în regres continuu de la un sezon la altul.
Importurile de jucători sunt cel puțin ciudate. Sunt preferați „stranieri” anonimi deși există varinate autohtone mai bune. Asta generează un dute-vino supărător care face mai mult rău decât bine. Nu se poate omogeniza o formula de echipă competitivă dacă lotul se schimbă mult și repede. Cam la fel stau lucrurile și cu antrenorii. Petrescu, Hagi, Iordănescu, Pițurcă, Uhrin Jr., Moldovan sau Bergodi sunt cam singurle CV-uri ce pot impresiona la citirea lor. Șapte din 14. Puțin. Prea puțin pentru un campionat care se vrea mare și tare.
Singura speranță, dacă o putem numi așa, este că mai jos nu se prea poate. Patronii trebuie să înțeleagă că fără antrenori de top și fără jucători de clasă, bine plătiți, speranțele la grupele europene sunt vorbe de spus copiilor deși nici ei nu i-ar crede după ce văd meciurile la televizor! 🙂