Rădoi, naționala încotro?

Pentru selecționerul Rădoi, „tricolori” și nu numai: „Cei care nu acceptă să fie sfătuiţi nu vor putea fi nici ajutaţi.” – Benjamin Franklin (diplomat american, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic)

„Tu vrei să sacrific spectacolul pentru puncte? Eu nu sunt de părerea asta”. Așa sună unul dintre răspunsurile date de selecționerul Mirel Rădoi după eșecul cu Austria (0-1), conform site-ului www.gsp.ro. O altă greșeală, ca să nu-i spun gafă, după declarația făcută la finalul confruntării cu Norvegia: „Cu Austria mă gândesc doar să limităm proporțiile scorului!”. Logic, vine și întrebarea noastră, a iubitorilor de fotbal, a suporterilor echipei naționale: Rădoi, naționala încotro? Adevărul este că „liniile” trebuiau schimbate demult. Niciun selecționer nu a avut acest curaj, iar cine a încercat asta a făcut-o timid. Selecționerul Mirel Rădoi a căzut însă într-o extremă periculoasă. A ascunde eșecurile cu Islanda, Norvegia și Austria în spatele unui stil de joc spectaculos, doar în opinia sa, nu e corect. Echipa națională are o imagine încă pozitivă dar dacă se merge în continuare pe ideea că „spectacolul” este mai important decât punctele va fi vai și-amar. Fără calificări la europene sau mondiale nu vom conta în fotbalul mare!

„Ce să facem? Să uităm fotbalul modern și să ne întoarcem în timp? Tu vrei să sacrific spectacolul pentru puncte? Eu nu sunt de părerea asta.”, a fost răspunsul selecționerului Rădoi, la finalul confruntării cu Austria, atunci când a fost întrebat dacă România ar trebui să schimbe sistemul de joc și stilul, conform www.gsp.ro . ( https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/mirel-radoi-nervos-la-conferinta-de-presa-vi-s-a-parut-ca-nu-am-sange-in-instalatii-613146.html )
Omenește, de înțeles. După trei înfrângeri grele starea de nervozitate a oricărei persoane din anturajul echipei naționale a atins cote maxime. Ca selecționer, nu. Nu se poate accepta o astfel de explicație. După perla cu limitatul scorului în meciul cu austriecii vine asta cu… „spectacolul”. Cu sistemul 1-4-3-3 de neschimbat deși pe puncte este perdant. Deocamdată nu merge, nu aduce rezultate. Și cred că nici spectacol deși selecționerul Rădoi susține asta. L Adică ce vrea Mister? Pe ultimul loc în grupă dar cu un joc presupus spectaculos? E de râsul curcilor, zău așa.
Cu Austria am luat bătaie și nici spectacol n-a fost. Dacă Mirel Rădoi va merge pe ideea că mai important este showul decât punctele va fi rău de tot. Naționala României are de apărat un blazon și nu o poate face decât mergând la turneele finale. Altfel nu contează. Există riscul să intre într-un tunel lung de tot pentru mulți ani. Performanța este cea mai importantă în orice moment, în orice împrejurare.
Întinerirea primei reprezentative e musai, nu mai suportă amânare. Dar nu oricum. Se pot face și rezultate, performanțe, dacă se adaptează stilul de joc la realitățile selecției. Cu un închizător, cu doi, cu nouă e musai să se joace la rezultat.
Selecționerul Mirel Rădoi are dorință cu carul și cele mai bune intenții. Totuși, în meseria pe care și-a ales-o orgoliul nemărginit și încăpățânarea nu fac casă bună cu performanța.