Domn’ General, Rădoi are o șansă !

„Orice soldat poartă în raniță bastonul de mareșal” – Napoleon Bonaparte (1769 – 1821)

Anghel Iordănescu, fără doar și poate cel mai titrat selecționer al naționalei de fotbal a României, a comentat recent despre actualul selecționer, Mirel Rădoi, că „…desemnarea lui a venit prea devreme. Nu e un risc pentru el, e un risc pentru fotbalul românesc”. Dacă era numit un antrenor cu experiență și nume mare garanta cineva calificarea la EURO 2020? Poate că domnul Iordănescu a fost un pic prea dur deși poate nu a vrut asta. În 1987, „Generalul” câștiga Supercupa Europei cu Steaua București, ca antrenor principal. Avea doar 37 de ani și a reușit ceva imens. Acum, Rădoi, care va împlini în luna martie 39 de ani, e chemat să salveze naționala. Are șansa lui. Și el și secundul Dică. Băieți tineri, cu tupeu, care știu fotbal și nu au ce pierde în cazul unui eșec. Nimeni nu-i va pune la zid. Și totuși Rădoi poate da lovitura vieții. Ce-ar însemna o calificare?

Într-un interviu la Digi Sport, Anghel Iordănescu a criticat politicos numirea lui Mirel Rădoi în funcția de selecționer: „Rădoi e un băiat deosebit, un băiat deștept, dar cred că desemnarea lui a venit prea devreme. Nu e un risc pentru el, e un risc pentru fotbalul românesc. Se poate compromite din nou o calificare. Mă bucură numirea lui, sunt aproape de el, dar cred că a fost puțin forțat”.
Pe 24 februarie 1987, Steaua București câștiga Supercupa Europei, la Monte Carlo, grație golului reușit de Gică Hagi din lovitură liberă. Atunci, „roș-albaștrii” îl aveau ca antrenor principal pe Iordănescu. La doar 37 de ani, Anghel Iordănescu a reușit împreună cu „viteziștii” pe care-i antrena o performanță imensă aducând la București un trofeu pentru istorie.
Acum, Mirel Rădoi a fost ales să salveze naționala. Bună sau rea, numirea ca selecționer îi oferă o șansă imensă de afirmare. Rădoi știe fotbal cu carul, are tupeu, o aroganță utilă pe alocuri 🙂 , a jucat în carieră multe meciuri cu miză enormă, știe bine ce îi oferă noul val de jucători pe care i-a antrenat la „tineret” și, extrem de important, are doar de câștigat în acest mandat, lung, scurt sau cum o fi el.
Domnul Iordănescu a fost pragmatic și de aceea a criticat decizia numirii lui Rădoi. Totuși, cine nu riscă nu câștigă. Richard Nixon, un fost președinte al Statelor Unite, a definit cum nu se poate mai bine ideea de risc, în general: „Dacă nu riști, nu vei fi învins niciodată. Dar nici nu vei câștiga niciodată”.
Federația a riscat alegându-l pe Mirel Rădoi. La rândul său, Rădoi va risca în Islanda atât cât va fi nevoie ca să se califice. Dorința va genera elanul, iar tinerețea, entuziasmul. Are o șansă, iar dacă el crede în ea este musai să credem și noi. Că doar e vorba de națională!