Liverpool, „never say never”!

FC Liverpool sau puterea de a crede în miracole!

Doar Liverpool putea să scrie istoria unui meci de pomină cum a fost cel cu Barcelona. Chiar și după acel nedrept 0-3 din meciul-tur. Pe „Anfield”, trupa lui Jurgen Klopp a crezut în șansa ei. Nebunește. Cu fanatism. Nici „cormoranii” nu știu cum au făcut-o dar au marcat patru goluri care mai de care. Și-au mai și pus lacăt pe propria poartă. Asta da reușită în fața unor guri de foc precum Messi sau Luis Suarez. Probabil cea mai spectaculoasă revenire din istoria fotbalului. Liverpool a mai reușit miracole. Cu AC Milan, în 2005, la Istanbul, când a cucerit trofeul Ligii Campionilor revenind tot după un 0-3, sau în 2016 cu Borussia Dortmund când au întors soarta calificării după ce nemții au avut 3-1 pe „Anfield”. Dar acest „comeback” de marți seară pare desprins din povești. Precum imnul „You’ll never walk alone” cântat tot timpul de fanii englezi. Un adevărat ritual născut dintr-un amestec de bucurie și tristețe, de mândrie și umilință. „You’ll never walk alone” este ceea ce înseamnă FC Liverpool, echipa care niciodată nu spune nicoodată!

Mulți au visat la o finală Barcelona – Ajax. În memoria marelui Johan Cruyff. Și nu numai. Ar fi fost finala fotbalului total. Dar oare mai putem spune asta după ce am văzut ce-au făcut băieții antrenați de Jurgen Klopp? Cine credea că Barça încasează patru goluri și nu va marca pe „Anfield”? Și totuși s-a întâmplat…
„Cormoranii” au în adn-ul lor puterea de a reveni din situații extreme. Vrem, nu vrem, ne gândim la istorie, la statistică. Cifrele sunt reci dar spun multe. În 2005, în finala Ligii Campionilor de la Istanbul, Liverpool era condusă la pauză de AC Milan cu 3-0. A revenit, a egalat și a plecat acasă cu trofeul după executarea loviturilor de la 11 metri. Interesant că atunci golurile reînvierii au fost marcate în minutele 54 și 56 de Gerard și Smicer. Acum, cu Barcelona, Wijnaldum a punctat în aceleași minute pentru un 3-0 incredibil. Apoi, colac peste pupăză a venit și golul decisiv, golul calificării. Trent Alexander Arnold s-a prefăcut că pleacă de la colț pentru a-l lăsa pe Shaqiri să bată, dar s-a întors brusc și a trimis mingea direct la Origi, aflat singur în careu, iar belgianul a marcat pentru 4-0. Un gol de curtea școlii care a îngenuncheat definitiv Barcelona. Câtâ umilință pentru catalani, câtă umilință!
Stadionul este incredibil, iar atmosfera a fost impresionată. Sigur că au contat mult la calificarea de vis trăită de FC Liverpool. Urmează marea finală cu Ajax sau Tottenham, iar povestea continuă!