Titlul, arbitri și… tribunele goale

„Adesea, banii costă prea mult.” – Ralph Waldo Emerson (poet și eseist american)

CFR, FCSB și Craiova sunt de departe cele mai aproape de titlu. Interes enorm, miză uriașă. De aici până la nervi și acuzații fel de fel mai este doar un pas. O simplă greșeală de arbitraj dă foc atmosferei. Pe la televiziuni se intră în direct cu acuzații care mai de care, oficialii de la un club sau altul sunt pe post de analiști speciali (ce nebunie!), jucătorii s-ar la bătaie, antrenorii se acuză între ei, iar patronii, la fel. Totul pare „interesant”, cu tensiune, iar banii din drepturile TV ajung la timp în conturile cluburilor din Liga 1. Ok. Dar cu peluza cum rămâne? Cu mici excepții, (Craiova și, surpriză, Sepsi), tribunele rămân cam goale. Ceea ce cred unii că pare atractiv pentru mulți iubitori de fotbal înseamnă lehamite. Oamenii s-au săturat de mizerii și duc dorul spectacolului, nu al „meciurilor – somnifer”. Vine play-off-ul, și? Acasă suntem zmei, iar în competițiile europene, mielușei. De aceea rămân tribunele pustii!

Scandal total după meciul FCSB – Craiova. Pe seama arbitrajului. Marius Avram e lăudat de unii, desființat de alții. La fel la meciurile CFR-ului. Și lista poate continua. E lungă. Multă patimă, chiar ură. Toate izborăsc din miza uriașă numită titlu. Și nu numai. Plus banii din prezența în cupele europene și cei din drepturile tv.
În mod normal, Liga Campionilor și Liga Europa ar trebuie să motiveze în bine cluburile. Din păcate, efectul este negativ. Acuzațiile curg dintr-o parte sau alta. În loc de analize pe meci, pe faze, pe realizări, arătatul cu degetul este la loc de cinste. Mai nou, așa se pune presiune pe arbitri. Zici de ceva rău, la general, iar în meciul următor nu mai mișcă în front ca să nu se confirme… „acuzațiile”. 🙂 Simplist, cam așa stau lucrurile. Nu se pot proba dar spectatorii văd, aud, comentează și știu bine ceea ce se întâmplă în fotbalul nostru.
Ciudat că unii dintre oficialii cluburilor ajung la emisiunile de specialitate în postura de analiști. Cum să analizeze corect dacă reprezintă un club? Și asta văd oamenii și pun la socoteală, iar decizia finală este să nu mai vină la stadion. Din păcate, dar de înțeles. Lehamitea de scandal lasă urme adânci într-un fotbal care își caută de ani buni identitatea pierdută.
Începe play-off-ul. Și? Poate să se facă și mama schemei de împerechere a echipelor că lumea nu dă din coate să ajungă în tribune. Cu excepția Craiovei, care a avut o medie de spectatori de 47% din capacitatea arenei, și Sepsi (64%, ce surpriză chiar dacă are un stadion mic !!!), celelalte patru participante sunt praf: CFR (17%), FCSB (12%, mare surpriză negativă dar ceea ce se seamănă aia se culege!), Astra (17%) și Botoșani (33%). Așa arată clasamentul acum. Viitorul are un procent bunicel, 50%, dar în acest moment nu este pe loc de play-off.
Lăsați arbitri, lăsați scandalurile, lumea vrea doar fotbal de calitate!