Bani sau performanțe pentru România?

Marile performnațe sunt atinse nu doar prin bani, ci prin perseverenţă!

Principalele sporturi de echipă din România au o mare problemă: goana după bani oferă tot mai puține șanse sportivilor autohtoni. Federațiile sunt mulțumite că percept taxe grase din care susțin salarii la fel de grase, iar cluburile importante se bucură că pot folosi din ce în ce mai mulți „stranieri”. De pierdut are echipa națională indiferent despre ce sport vorbim. Cu tot mai puțini sportivi români în competiție scade baza de selecție, iar rezultatele se văd de la o poștă. Cei de la handbal sar în ochi. Taxe mari, salarii mari, dar rezultatele la nivel de echipă națională, băieți sau fete, sunt în picaj. Efectul este firesc: din ce în ce mai mulți „stranieri”, tot mai puțin „autohtoni”. Cu diferențe de nuanță. Per total, din ce în ce mai puține șanse pentru sportivii români, iar asta va afecta pe termen lung rezultatele reprezentativelor naționale. Cineva trebuie să ia taurul de coarne: bani sau performanțe pentru România?

Cluburile mari, cu bugete consistente, se bucură că pot aduce „stranieri” pe bandă rulantă. La prima vedere, valoarea face diferența. Dar nu întotdeauna. La rândul lor, federațiile se bucură atunci când văd că aceleași cluburi le alimentează bugetul cu sume importante. Pe fel și fel de taxe. Asta e moda: la nume mari, taxe mari.
Marea dilemă apare atunci când aruncăm o privire peste majoritatea bugetelor. Cea mai mare parte se alimentează din bani publici. Paradoxal, numărul sportivilor autohtoni prezenți în prima ligă scade constant. „Stranierii” fac legea. Așa se explică anumite performanțe, sporadice, la nivel de club, în timp ce echipele naționale suferă și aleargă cu limba scoasă după calificări la europene, mondiale sau olimpiadă.
Fenomenul se observă la mai toate sporturile de echipă. Dacă facem un clasament ad-hoc, handbalul e pe primul loc. Taxe mari, salarii federale la fel de mari, sportivi străini din ce în ce mai mulți, iar echipele naționale sunt în picaj. Pe termen scurt și mediu vor fi mari probleme. Uitați-vă ce au pățit fetele în Feroe sau ce chin a fost pentru victoria în fața „marii” Ucraine.
Problema trebuie rezolvată urgent. Asta dacă se vrea performanță la echipa națională. Federațiile ar trebui să facă tot ce pot pentru ca finanțările din bani publici să susțină, pe lângă alte necesități, doar/și salariile pentru sportivii români. Ceilalți, din fonduri extrabugetare. Pentru a proteja cluburile și federațiile de acuze pentru „dreptul lucrătorilor la liberă circulație” decizia ar trebui să vină din zona legislativă.