Cine se pricepe la fotbal?

„Oamenii sunt ridicoli doar atunci când vor să pară ceea ce nu sunt.” – Giacomo Leopardi (poet și gânditor italian)

O întrebare pentru cei care păstoresc cluburile de fotbal din România. De la prima ligă până jos. Patronii, președinții sau primarii sunt cei mai tari. Toți cred că dacă se ocupă de finanțare se și pricep la fotbal. Fals. Dacă facem o listă a ultimilor 20 de ani ne luăm cu mâna de cap. Antrenorii au ajuns un fel de „piese de decor” la cheremul celor care bagă și scot bani din cluburi. Transferurile se fac peste capul lor, iar mai nou schimbările și strategiile de joc. Culmea nebuniei. Uitați-vă la FCSB. De patru ani nu mai știe cei ăla trofeu pentru că influența antrenorilor a fost minimă. Prin alte locuri tot la fel. La Botoșani, antrenorul Liviu Ciobotariu este amenințat că dacă nu bate Hermannstadt își face bagajele. La Craiova, Mangia este speriat cu umbra lui Neagoe după ce până mai ieri era ridicat în slăvi. Din păcate, la noi alții se pricep la fotbal nu cine trebuie. Dacă antrenorii vor fi terfeliți așa cum s-a întâmplat pănă acum, iar jucătorii vor veni și pleca pe bandă rulantă nu se va ajunge la nimic bun. Doar la regres!

FCSB a câștigat ultimele trofee în sezonul 2014-2015 când Costel Gâlcă a fost antrenorul echipei. Omul a adus în vitrina clubului titlul de campioană, Cupa României și Cupa Ligii. Adică toate trofeele puse în joc la acea vreme. Și asta pentru că patronul Gigi Becali a stat departe de echipă. Știți unde, nu mai are rost să vorbim despre lucruri triste. Acum ce se întâmplă? Patronul FCSB supervizează aproape tot, antrenorii nu trec peste cuvântul său doar dacă își asumă riscul să fie demiși, iar rezultatele au dispărut pur și simplu. Niciun trofeu, iar în acest sezon nici grupe de Europa.
Cât timp și-a căutat suflul de altădată, Universitatea Craiova a părut un club ok. Antrenorul Devis Mangia a fost lăsat să-și facă treaba cum a știut mai bine. Echipa a urcat ștacheta valorii, iar în acest sezon se bate pentru titlu și Cupă. Încă mai are șanse. Culmea, lui Mangia i se arată varianta… Eugen Neagoe. Că așa vrea patronul oltenilor sau mai știu eu cine. Ieri îl ridica în slăvi pe italian, azi se lansează zvonuri cu posibila sa înlocuire. Să știți că nu iese fum fără foc. Niciodată.
La Botoșani cam aceeași muzică. Patronul Valeriu Iftimie s-a supărat pe antrenorul Liviu Ciobotariu pentru nereușitele echipei. Da, ultimele rezultate ale Botoșaniului au dezamăgit dar tot „Ciobi” poate redresa corabia. Când l-a pus antrenor era cel mai ce, acum nu mai e bun. Fără răbdare în fotbal nu au cum să apară rezultate pozitive. Dimpotrivă, graba aproape sigur strică treaba bună.
Concluzie: schimbările repetate de antrenori aduc lucruri benefice întâmplător sau doar pe moment. Altfel, pe termen lung, nu fac decât să bulverseze atmosfera din sânul echipei. Dar și ei, antrenorii, au vina lor că acceptă compromisurile propuse de patroni, președinții de club sau primari. Pe lângă asta, acest dute-vino continuu de jucători (de cele mai multe ori fără avizul antrenorului) amplifică și mai și efectul deciziilor pompieristice luate de cei care cred că se pricep la fotbal. În realitate l-au transformat într-un hobby și nimic mai mult. Păcat!