Campionat, play-off, socoteli. Dar de jucat se va juca ? (I)

Valabil și la fotbal: „Mediocritatea e cu atât mai impresionantă cu cât o descoperi într-o structură ce se crede deasupra mediocrității.” – Mircea Eliade (istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român)

Dinamo a fost salvată de la retrogradare de FRF. Altfel nu mai ajungea „Espanyol Dinamo” în veci vecilor. S-a făcut un campionat cu 16 echipe care i-a împăcat pe nemulțumiții din Liga 1. A retrogradat cineva? Nu. Și-atunci tot înainte că e bine. 🙂 Mai era puțin și le promovau pe toate șase din play-off-ul ligii secunde. Ce, erau multe? 🙂 Doar șase. 🙂 La urma urmei dacă tot n-a picat cineva din „A” poate că Turris, Rapid și Petrolul ar fi meritat și ele o „dublă” la baraj. Oricum sunt aiurea toate aceste sisteme competiționale cu play-off și play-out. De ce se mai numește campionat? Campionatul înseamnă tur, retur și… punct. De când e play-off în Liga 1 campioana este aceeași echipă care a terminat sezonul regular pe primul loc. Unde e plusul, noutatea? Dincolo de toate, viitorul nu arată prea bine. În ligile inferioare e greu de crezut că vreun club va avea bani să respecte protocoalele sanitare. Fără teste pentru COVID-19 nu se poate juca. Mulți se vor retrage, alții vor dispărea pe parcurs. Deja se întâmplă lucruri. Asta trebuie rezolvat. Urgent!

Toți zic că sistemul cu 16 echipe în Liga 1, din sezonul următor, a avut ca principal efect salvarea lui Dinamo București de la retrogradare. Trebuia salvat „brendu’ ”, cu orice preț, dar au fost în trecut nume la fel de mari și nu s-a mai făcut atâta tam-tam ca să fie salvate. Dimpotrivă, cine n-a fost cuminte a luat drumul „B”-ului. În 1987, Politehnica Timișoara învingea acasă cu 2-1 pe Dinamo, antrenată de Mircea Lucescu. Steaua îi sufla în ceafă în cursa pentru titlu. Oamenii care au fost atunci la stadion spun că „Poli” a fost amenințată cu retrogradarea. Pe față. Coincidență sau nu, Politehnica Timișoara retrograda la capatul acelui sezon, iar suporterii ei, și nu numai, știau cine era vinovatul.
Anii au trecut. Dinamo s-a salvat acum, iar clubul a fost cumpărat de spanioli. Deocamdată, suporterii-acționari n-au prea fost băgați în seamă deși au cotizat la greu salvând echipa de la un faliment ca și făcut. Se vorbește de „Espanyol Dinamo”. Sună ceva mai bine după atâtea și-atâtea „New Dinamo”, toate eșuate. Dar cu ezitările cum rămâne? Ba e Contra antrenor, ba nu mai e. Ba vine un tehnician spaniol, ba nu mai vine. Până la urmă tot nea Gigi Mulțescu e soluția salvatoare. Pe post de „Smurd”. Ba vin nu știu câți jucători spanioli, ba nu mai vin, iar în zilele astea se vorbește de… Budescu. Să fie aceeași Mărie, cu altă pălărie? Vom vedea.
Sigur va urma un campionat cu 16 formații, cu play-off și play-out. Problemele rămân. De ce se înjumătățesc punctele? De ce există play-off dacă echipa campionă a fost mereu aceeași cu cea care s-a clasat prima la finalul sezonul regular? Și lista poate continua. Socoteli, socoteli, prea multe socoteli și prea puțin fotbal. Deocamdată.