Dinamo – FCSB, finala din… semifinală !

De reținut: Pe un trofeu se așează praful. Dar amintirile dăinuie pe veci !

Se cunosc semifinalele Cupei României: Sepsi – Poli Iași, Dinamo – FCSB. În două manșe, tur-retur, prima echipă fiind gazdă. Disproporționat, la prima vedere. Sepsi și Poli Iași nu sperau mare lucru în acest sezon dar perspectiva finalei le schimbă planurile. Câștigătoarea trofeului asigură prezența în turul 1 preliminar al Ligii Europa. O miză mare de tot, și pentru Sepsi și pentru Iași. De cealaltă parte a tabloului avem…finala. Adevărata finală: Dinamo – FCSB. Un meci care va da, foarte probabil, numele echipei care se califică direct în Europa League. Singurul regret că vom avea parte de două partide de foc dar fără spectatori. Adică fără sare și piper. Greu de acceptat dar și mai greu de privit. Din păcate, păcătoasa asta de pandemie a distrus și sportul. Nu total, că viața merge înainte, dar pentru o bună bucată de timp șocul va fi serios. De la jucători și antrenori până la sponsori. Să joci cu tribunele goale, să bagi bani în fenomen mizând că se uită fanii la televizor e doar de dragul fotbalului însă economic va fi din ce în ce mai greu !

Ce păcat că „dubla” Dinamo – FCSB va fi semifinală în loc de finala Cupei Românei. Asta ca miză, iar pentru suporteri același regret. Meciurile se vor juca fără spectatori. Cel puțin asta se știe acum, pentru primul meci, dar vom vedea ce va fi.
Un astfel de derby, cu tribune goale, este greu de imaginat. Greu. Pentru toți. Jucătorii sunt obișnuiți cu freamătul tribunelor, antrenorii la fel, patronii, și ei. Fără îmbrățișări după gol, goluri, fără manifestări. Covidul ăsta nenorocit a distrus totul, până și fotbalul. Pentru moment, că viața merge înainte și se va reveni la normal. Dar acum e greu, tare de tot.
Și pe zona de finanțare nu e bine. În sezonul ăsta oamenii bagă bani pe baza unor contracte în derulare. Dar din toamnă? Să bage bani în ce și pentru ce? În tribune goale? Se va invoca televiziunea dar nu cred că audiențele vor rămâne tot acolo fără fani pe stadioane. Uitați-vă la meciurile care se joacă în Europa fără spectatori. Nume mari pe gazon dar după ce le privești un sfert de oră apare senzația de plictisează. Bucuria de a juca sau privi fotbalul a dispărut și odată cu ea interesul pentru fenomen.
Valabil și pentru Dinamo – FCSB. Oricât am vrea și ne-am imagina „Marele Derby” nu va ma fi cea fost. Doar o bifare de traseu, de obiectiv, că de spectacol nu poate fi vorba cu tribunele goale. Oricâte goluri s-ar marca, oricâte răsturnări de scor ar fi !