Experimentul „Loja”, eșec total!

În general, goana după bani bulversează ierarhia valorică, iar cei care fac asta ies pe minus!

FCSB a ajuns rău de tot. Implozie cu autodistrugere. De ani buni, sarcinile trimise din Lojă au măcinat autoritatea antrenorilor și încrederea jucătorilor. Puțin câte puțin. Vina aparține în totalitate patronului Gigi Becali. De ce a ajuns FCSB pe loc retrogradabil? Simplu: 1. Știrbirea autorității antrenorilor în fața jucătorilor prin „indicații” care mai de care; 2. Alternanța păguboasă între laudele exagerate și criticile repetate la adresa mai tuturor jucătorilor; 3. Divulgarea țintelor de transfer înainte de a se perfecta tranzacțiile; 4. Anuțarea formulei de echipă cu mult timp înaintea începerii meciului, un gest în favoarea adversarilor; 5. Desființarea mediatică a persoanelor cu care clubul și-a încheiat colaborarea; 6. Exagerarea în sus a cotelor de transfer în cazul unor jucători ceea ce le-a șubrezit concentrarea și randamentul; 7.Transferul unor fotbaliști a căror valoare este cu mult sub cota lor de piață promovată de patron sau presă. Și lista poate continua. Din păcate, Gigi Becali crede că poate „antrena” echipa prin telefon. Total greșit. Experimentul „Loja” a eșuat, iar consecințele sunt catastrofale în plan sportiv și financiar!

FCSB ocupă locul 13, un loc de râsul curcilor. Vina aparține în totalitate patronului Gigi Becali care s-a implicat mult prea mult în viața echipei. Păgubos de mult. Până în acest sezon lucrurile au mers cât de cât bine, din inerție, însă amestecul aproape total în deciziile antrenorilor au dus echipa unde este acum: pe penultimul loc în Liga 1.
Modul în care s-au ales antrenorii reprezintă principala explicație a dezastrului sportiv. În loc să se facă după CV, după performanțele și trofeele câștigate de-a lungul anilor, alegerea a ținut cont de cu totul și cu totul alte criterii. Extrasportive. Cel mai probabil de disponibilitatea de a ține cont de dorințele patronului în alcătuirea echipei. În altă parte merge, la fotbal, nu. Sunt criterii și strategii de joc clare pe baza cărora se conturează primul unsprezece. Nu toanele de moment, nu visul de a vinde un jucător sau altul pe zeci de milioane de euro, nu „recomandările” celor aflați în „Lojă”.
Cu fiecare an s-a coborât ștacheta selecției antrenorilor. Nume grele precum Olăroiu, Zenga sau Reghecampf sunt doar o amintire frumoasă. Așa s-a ajuns la varianta Bogdan Andone, iar acum Bogdan Vintilă. Ambii cu intenții bune dar ce performanțe notabile au avut cei doi? Ce trofee au câștigat pentru a antrena o vicecampioană, o trupă dornică să joace în grupele europene?
În afara celor șapte puncte explicative ale situației de la FCSB, prezentate la început, ar mai fi ceva important de spus: calitatea celor care oferă „idei” sau „soluții” domnului Becali. Mulți dintre ei spun ce cred că vrea să audă patronul, nu ceea ce ar face cu adevărat bine clubului. Și din această perspectivă ne putem explica deciziile controversate luate în ultima vreme. Decizii total greșite care au transformat FCSB-ul într-o echipă de pluton.
Ce-ar mai putea fi schimbat? Categoric, aducerea unui antrenor de top, cu experiență, cu rezultate, capabil să se impună în vestiar. Înclusiv în fața acelor jucători care îi raportează patronului tot ce mișcă-n front. Plus o libertate totală de decizie în alcătuirea echipei. Doar așa se mai poate salva ceva. Altfel se alege praful de tot. Cu riscul real ca, nu peste mult timp, insolvența să bată pentru prima dată la ușă!