Mario Camora, de ce nu? Merită!

Valabil pentru Mario Camora, și nu numai: „Cei care merită să fie lăudați suportă mai cu ușurință să fie criticați.” – Alexander Pope (poet și eseist englez)1

Unii suporteri ai echipei naționale dar și nume importante din fotbalul românesc se opun convocării lui Mario Camora la echipa națională. Greu de înțeles și de explicat un asemnea conservatorism. Selecționerul Mirel Rădoi a procedat corect. Camora este în formă, este cetățean român, familia lui trăiește aici, afacerile le derulează în România. Mai român decât mulți alții. Băiatul ăsta chiar are valoare, nu degeaba a fost chemat să joace în tricoul cu tricolor. De ce atâta tam-tam? Străinul de ieri, românul de azi, a ales România cu sufletul și merită tot respectul nostru. Dar despre Ștefan Radu de ce nu se comentează? Refuză naționala de ani de zile și nu s-a mai făcut atâta scandal. Mereu s-au găsit motive care să-i justifice absența. Ștefan Radu a refuzat să ajute echipa națională când era mai mare nevoie de el. În schimb, Mario Camora a zis „da” și vine să pună umărul la greu. Lăsați-l în pace, nu puneți presiune pe el. Ca să joace bine. Altfel, orice greșeală, cât de mică, se va pune în cârca lui. Și n-ar fi corect.

Uluitor ce opoziție s-a format în privința convocării fotbalistului Mario Camora la echipa națională. A venit în 2011 și vrea să trăiască aici. Băiatul s-a legat pe viață de Cluj, de țara asta și a vrut să fie român cu acte în regulă. Fotbalistic are valoare, este căpitanul CFR-ului, iar chemarea la națională a venit de la sine.
Contestarea convocării lui Camora a fost declanșată de oameni importanți din fotbalul românesc. Chiar de foști jucători ai echipei naționale. Se știu, se știe ce a spus fiecare despre subiectul ăsta. Dar nu este corect. Camora are dreptul legal la convocare. Naționalismul exagerat nu ține de cald pe teren, nu aduce plusvaloare echipei naționale. De ce să nu fie chemați la lot fotbaliștii naturalizați?
Dar despre Ștefan Radu, jucătorul care refuză sub orice formă să-și ajute echipa națională, de ce nu se mai vorbește? Aaa, e român și are voie să facă asta? Greșit. De șapte ani, Ștefan Radu nu vrea să audă de „tricolori”. Mai exact după meciul de la Cluj, culmea, cu Lituania, când a fost criticat pentru evoluția sa în flancul stâng. S-a supărat și dus a fost. Nu mi se pare un motiv serios dar uite că ține.
Acum, Mario Camora este ca valoare peste tot ce avem în țară pe postul de fundaș stânga. Și Camora a fost criticat de presă și n-a mai pus botul. La ce vorbe curg acum despre el ar avea un motiv de refuz de o mie de ori mai solid decât cel oferit de Ștefan Radu. Și-a luat cetățenia română. Mario Camora are tot dreptul din lume să trăiască și să simtă românește.
Din păcate, cei care critică vehement convocarea lui Camora la echipa națională au cedat ușor în fața ispitei unui nationalism greșit înțeles. Să-l lase în pace pe băiat ca să joace bine, ca să fie concentrat sută la sută. Cu Islanda, și nu numai, va fi mare nevoie de un Mario Camora în formă maximă.