Progresul, moarte ridicolă?

„Cine poate răbda merge înainte. Răbdarea este amară, dar roadele sale sunt dulci.” – François de La Rochefoucauld (filosof și moralist francez)

După Craiova a venit rândul Progesului, printre ultimele cluburi de tradiție din România. Mircea Sandu a fost criticat vehement, ani la rând, pentru decizia de dezafiliere a Universității Craiova, iar Federația condusă de Răzvan Burleanu face același lucru cu… Progresul București. După o vorbă din popor, „aceeași Mărie cu altă pălărie”. 🙂 Motivul, chiar dacă o fi regulamentar, este de-a dreptul ridicol: o datorie de 7.000 de lei a „bancarilor”. Datoria a fost contestată în instanță dar degeaba. Patronul Progresului, Tudor Iacov, a făcut apel, iar verdictul final va fi dat de Tribunalul București. Astfel, 75 de ani de istorie, de la Ozon la Olăroiu, au fost aruncați la arhivă pentru o datorie de aproximativ 1.500 de euro. Oare toate cluburile care au avut sau au datorii la Federație sunt eliminate din competiții? De văzut acest detaliu… Până una alta, Progresul rămâne cu fotbalul feminin și juniorii. Păcat. Ce-a fost și ce-a ajuns!

Progresul București poate fi etichetat drept un club rebel care a ales să se opună sistemului. Din interior și prin mijloace regulamentare. Deschiderea procesului pentru invalidarea alegerilor din 2018 este o dovadă palpabilă, cunoscută de toată lumea. Dar DEMOCRATICĂ.
Sentința de dizolvare a clubului Progresul București a fost dată acum două săptămâni. Surprinzător aceasta nu mai apare pe site-ul rezervat instanțelor de judecată. Progresul a făcut apel, iar Tribunalul București se va pronunța decisiv în această speță.
Uluitor tot ceea ce se petrece în fotbalul românesc. Ani la rând, actuala conducere a Federației Române de Fotbal (FRF) l-a criticat pe Mircea Sandu pentru maniera dură în care a dezafiliat Universitatea Craiova. Chiar dacă Sandu a avut și argumente regulamentare. Acum este scos în afara competițiilor clubul Progresul pentru o datorie relative mică, 7.000 de lei. Chiar nu se putea face o reeșalonare?
Să vedem ce va fi la apel. O idee răzbate clar: de ce a fost arătat cu degetul Mircea Sandu pentru dezafilierea Craiovei dacă acum se face același lucru cu Progresul? Sigur, există un apel în urma căruia va exista o sentință definitivă. Rămâne însă pumnul în gură dat unui club de tradiție în loc să se păstreze istoria, tradiția fotbalului românesc. Federația pune cu botul pe labe Progresul în loc să renegocieze calendarul restituirii celor 7.000 de lei. Ca la noi la nimeni!