Și CSM, și FCSB, cam pe-acolo!

„Doar cel ce crede în victorie poate învinge.” – John Dryden (poet, dramaturg și critic literar englez)

Deși activează în sporturi diferite, handbal respectiv fotbal, CSM și FCSB au aceeași problemă: prestații dezamăgitoare, cu mult sub investițiile făcute. Cum nu banii au fost problema, singura explicație ține de management. Schimbările de antrenori, clar pe primul loc. La CSM s-au produs prea des, la FCSB totul depinde de voința patronului. De aici jocul neconvingător al ambelor echipe. Nu se poate obține constanță în rezultate cu o bancă tehnică în continuă schimbare, mereu neliniștită asupra viitorului. Tensiunea aceasta se transmite repede pe teren, iar în final se vede pe tabela de marcaj. O altă eroare, la ambele cluburi, vizează statutul sportivilor. Și într-o parte, și-n alta sunt nume de neclintit. La CSM pentru că nu există concurență de top pe posturi, iar la FCSB că vrea Gigi Becali pe X sau Y în prima echipă. Ambele grupări pot rata obiectivele de sezon chiar dacă la ora asta sunt cu chiu cu vai în… grafic!

Chiar dacă sunt matematic prezente în „sferturile” Ligii Campionilor, „tigroaicele” au pierdut rușinos cu 22-23 la Krim Ljubljana, echipă care nu mai avea nicio șansă la calificare. Nu e prima dată când prestația și rezultatul nu se ridică la nivelul investițiilor făcute în fetele de la CSM. Prea des s-au schimbat antrenorii, iar acest carusel a făcut praf omogenitatea, spiritul de grup. Pe lângă asta, nu există concurență de top pentru jucătoarele de top. Fără a avea o presiune de la bancă, cu contractele care merg bine mersi e greu ca randamentul să fie la cote înalte.
Și la FCSB s-a schimbat antrenorul. A plecat Dică, a venit Teja dar jocul a rămas același: neconvingător. În ultimele etape din sezonul regular, FCSB a făcut egal cu ultimele trei clasate: Călărași, Voluntari și Chiajna. În total un minus de șase puncte care ar putea fi decisive în cursa pentru titlu. La asta se mai adaugă jucătorii ceruți de patron pe teren sau schimbările care mai de care. Logic că jocul a avut de suferit, iar rezultatele sunt pe măsură.
Stabilitatea băncii tehnice are efect direct asupra randamentului sportivilor și, implicit, al rezultatelor. Cine nu înțelege acest aspect plătește. Și CSM, și FCSB sunt încă în grafic pentru obiectivele principale dar jocul prestat nu le dă speranțe că vor atinge aceste obiective. Performanța costă scump din toate punctele de vedere!

1