Fotbalul, și nu numai, distanțat și izolat !

„Uneori, oamenii nu vor să audă adevărul deoarece nu vor să le fie distruse iluziile” – Friederich Nietzsche (cel mai important filosof al secolului al XIX-lea)

Ultimul comentariu postat pe www.suporterdeserviciu.ro are titlul „Nimic nu va mai fi ca… ieri !”. Și păstrez această remarcă. Activitatea sportivă se reia, greoi, iar odată cu ea și fotbalul. Conform reglementărilor în vigoare, jucătorii și staff-ul ar trebui să intre două săptămâni în izolare. Sună tare aiurea. Nu sunt epidemiolog dar printr-un raționament simplu nu prea se explică în vreun fel. Dacă echipa stă izolată, testele ies negative, totul e ok, iar la primul meci cineva ia virusul din autocar, hotel, de oriunde, ce se întâmplă? Li se fac teste zilnice? Probabil, nu. Și-atunci? Dacă mai punem la socoteală și restricțiile de desfășurare a antrenamentelor, protocoalele de sănătate aflate în vigoare fotbalul, și nu numai, intră într-un fel de bol de sticlă. Superprotejat dar fără vlagă. Riscul nu dispare, riscul nu este zero. Din această perspectivă încercarea de reluare a competițiilor pare o amăgire. În vara asta nu se poate juca ceva. La toamnă, mai vedem. La anul, posibil !

Listă cu persoanele din staff prezente la antrenament, personalul administrativ verificat riguros, desemnarea exactă a locației de antrenament, acces la antrenament doar pentru echipă și staff, criterii clare de cumpărare a produselor, cod de conduită pentru persoanele implicate în procesul de antrenament, pregătire pe grupe de jucători pentru a limita riscul infectării, controale medicale și teste COVID-19 făcute în mod continuu. O parte din temele de respectat și urmat. Multe.
Controale și teste făcute continuu? E foarte bine. Continuu ar putea să însemne și zilnic. Greu de crezut dar e bine să se facă. Totuși, riscul există. Prin alte campionate, după reluarea pregătirilor, au apărut cazuri de jucători infectați. Pandemia este departe de a se fi terminat. În aceste condiții, reînceperea campionatului de fotbal pare un pic forțată. În alte discipline, cum ar fi handbal, nu se mai joacă.
În afara protocolului sportiv cluburile, jucătorii, toți cei implicați la echipă, vor trebui să respecte și măsurile stabilite de Ministerul Sănătății: șervețel pentru gură când se tușește sau se strănută; nu se vor atinge ochii, nasul și gura; repectarea protocoalelor de igienă; distanțare socială de cel puțin 2 metri, cu excepția antrenamentelor; asigurarea curățeniei și dezinfectării; teste COVID-19; înlocuirea zilnică a măștilor de protecție și mănușilor. Pe scurt, cam astea sunt.
Dintre toate, problema cu distanțarea socială de cel puțin 2 metri trebuie un pic comentată. Adică, cum? La antrenamente se acceptă contactul fizic. Teoretic, acolo există risc de infectare oricâtă distanță ar păstra jucătorii în afară. În aceste condiții credeți că se poate juca fotbal?
Nu e vorba de pesimism. Pur și simplu, în vara asta este greu pentru fotbal în securitate sanitară totală. Este adevărat, există contracte de publicitate în derulare care ajută mult cluburile. Financiar. Totuși, dincolo de bani, rămâne riscul.
Fotbalul cu asemena restricții, fără spectatori, nu mai atrage. Deloc. Nici măcar butonul de la telecomanda televizorului nu va mai fi accesat de fani. Apoi, jucătorii. S-a pus cineva în pielea lor? Sigur, și ei sunt interesați să se joace, să-și încaseze salariile. Dar dacă o spun o fac cu jumătate de gură, iar dacă joacă o vor face cu reținere.
Varianta corectă ar fi nedecernarea titlului, iar prezența în competițiile europene să se facă pe baza clasamentului la zi. Așa ar fi risc zero, cu speranța că la toamnă lucrurile vor reveni la normal.