Ilieee, ce făcuși, Ilieee?

Atât de mult a iubit Craiova…

Oricât am discuta despre moarte concluziile stârnesc mereu fiori sau emoții. Mai ales când se produce din senin ducând la ceruri oameni cu suflet mare cum a fost Ilie Balaci. „Minunea Blondă” a Craiovei a plecat dintre noi la doar 62 de ani lăsând în urmă un amestec de povești nemuritoare și tulburătoare. A câștigat bani mulți din fotbal în comunism, a dus „Craiova Maxima” aproape de finala Cupei UEFA, era gata-gata să ajungă la AC Milan, a scris istorie cu naționala când a bătut campioana mondială Italia, la București, în 1983. Și multe alte performanțe. Un jucător fabulos, un oltean inimos și plin de viață. Lumea îl saluta pe stradă cu zâmbetul pe buze, iar asta îi plăcea enorm. Un fotbalist genial, un număr 8 devenit legendă încă de la retragere. Fotbalul românesc plânge, fotbalul românesc este în doliu. Păcat că ne aducem aminte de oamenii de excepție, de marii jucători abia atunci când ei mor. Boală veche românească ce pare incurabilă. Acum, pentru Ilie Balaci doar multe lacrimi strânse cu dor și durere. Ilieee, ce făcuși, Ilieee? Dumnezeu să te odihnească în pace!

Cam pe la 26-27 de ani, Ilie Balaci a fost forțat de o accidentare să-și pună ghetele-n cui. Prea repede a spus adio fotbalului. Un ghinion teribil pentru el și Universitatea Craiova, o echipă uriașă la începutul anilor ’80. «„Craiova Maxima” s-a născut şi a murit odată cu mine!», spunea Ilie Balaci acum 10 ani într-un interviu de senzație publicat de ziarul „Pro Sport”. Și avea mare dreptate! (https://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/balaci-craiova-maxima-s-a-nascut-si-a-murit-cu-mine-3544407)
La 16 ani a debutat în Divizia A, iar la 17 avea să fie cel mai tânăr jucător din istorie care îmbrăca tricoul echipei naționale. Are în palmares 347 de meciuri în Liga 1 și 84 de goluri marcate. Culmea, pentru națională a înscris de opt ori în cele 65 de selecții, exact numărul care l-a purtat pe tricou cu atâta onoare. A câștigat trei titluri de campion și patru Cupe ale României. Ca antrenor are în vitrină 21 de trofee din Africa și Asia, cel mai important fiind Cupa Campionilor Asiei.
Suntem șocați. Un talent uriaș care alături de Dobrin și Hagi va alimenta mulți ani de acum încolo o controversă interminabilă: cine a fost cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor? Pe cât de scund și firav era, pe atât de ușor dribla. Un oltean mândru, sigur pe el, dintr-o bucată, care a spus mereu lucrurilor pe nume. Ciudat cum un asemenea fotbalist uriaș nu a primit cine știe ce șanse ca antrenor în fotbalul românesc fiind nevoit să lucreze într-un fel de autoexil prin locuri îndepărtate din Africa sau Asia. Păcat că nu am învățat să ne prețuim valorile atunci când sunt în viață. Uităm prea repede de ele, iar la decesul lor realizăm cât de importanți au fost pentru noi, pentru țară. Păcat. O meteahnă românească, balcanică, parcă un blestem de care nu mai scăpăm odată. 🙁
Ilie Balaci este al patrulea titular al „Craiovei Maxima” care ne spune adio pentru veșnicie. Până acum au mai plecat la ceruri Zoli Crișan (48 de ani), Costică Ștefănescu (62 de ani) și Nicolae Tilihoi (61 de ani). Toți prea tineri pentru a-și lua adio de la viață. Dar s-a întâmplat lăsând în urma lor multă tristețe și lacrimi.
Lumea l-a răsfățat pe Balaci cu porecla „Minunea Blondă” din respect pentru talentul uriaș pe care-l afișa atunci când juca. Mereu a făcut totul mai ales pentru public, iar oamenii l-au răsplătit cu iubire.
Ilie Balaci putea juca la orice echipă mare din lume. Ilie Balaci este deja pe lista nemuritorilor. Ilie Balaci a plecat dintre noi ocupându-și încă din timpul tinereții locul în legendă. Ilie Balaci, nu te vom uita niciodată!

P.S. Înmormântarea va avea loc marți după-amiază: ora 13:00 – Biserica Sf. Ilie, ora 14:00 – cimitirul Sineasca.