Ajax, simfonia fotbalului!

„E bine să-ți urmezi propriul drum, dar numai dacă e un drum care urcă.” – André Gide (scriitor, umanist și eseist francez)

Fără doar și poate, Ajax Amsterdam nu mai reprezintă o surpriză în Liga Campionilor. După eliminarea marelui Real am crezut în așa ceva. Acum, după ce puștii minune din Amsterdam a lăsat acasă un alt nume greu, Juventus, nu mai vorbim despre surpriză ci despre certitudine. „Lăncierii” au produs un adevărat cutremur în Ligă. Cu un fotbal adus parcă dintr-o altă galaxie. Un fotbal nebun și frumos. Van de Beek (21 de ani) și De Ligt (19 ani) au semnat o calificare dintr-un traseu care încă nu s-a terminat. Cine credea acum câteva luni. Postarea de după meci apărută pe contul de Twitter al Ajax-ului explică simplu și concis nedumerirea multora: „Băieții noștri pentru viitor” a fost descrierea imaginii în care apar juniorii de ieri… Van de Beek și De Ligt. Da, copii crescuți de Ajax l-au lăsat acasă pe marele Ronaldo. Ce satisfacție mai mare poate fi pentru un club de fotbal? Da, la ce-a jucat cu Juventus, și nu numai, Ajax a devenit o simfonie a fotbalului!

Au trecut 22 de ani de când Juventus elimina pe Ajax în semifinalele celei mai prestigioase competiții intercluburi. De atunci au fost 10 meciuri în care „lăncierii” au plecat capul în fața torinezilor însă marți seară s-au reinventat cu adevărat. Chiar dacă Juve a condus cu 1-0. O lecție de fotbal predată la Torino pe terenul celei mai titrate echipe a Italiei. Morișca Ajax-ului, formată din pase dintr-o singură atingere, i-a năucit pe italieni.
Puștii de ieri, Van de Beek și Di Ligt au făcut diferanța. Îmi trec prin minte imaginile confruntării de la București, cu FCSB. Nu demult, acum șase ani. Trupa lui Reghecampf elimina Ajax-ul în 16-imile Ligii Europa. Incredibil ce s-a întâmplat de atunci până azi: Ajax a ajuns în careul de ași al Europei în timp ce de patru ani FCSB ratează trofeu după trofeu. Chestie de management și nimic mai mult. De strategie, de viziune!
Și mai e ceva important… Fotbalul total s-a reîntors în lumea bună. Ajax Amsterdam este exponenta fotbalului total și anunță formarea unei mari echipe naționale a Olandei. La fel ca pe vremea lui Cruyff, Haan, Krol, Neeskens, Rep sau Resenbrink. Olanda care se naște din acest Ajax va fi mai mare decât cea condusă de legendarul Johan Cruyff.
Urmează semifinala. La fel de grea precum duelurile cu Real Madrid sau Juventus Torino. Că va fi City, că va fi Tottenham nici nu știu dacă mai contează. Tinerii Ajax-ului scriu istorie minut cu minut, iar bucuria lor de a juca fotbal îi va duce departe. Acolo unde se avântă doar vulturii. Sus de tot!

P.S. Câteva rânduri și despre supermeciul City – Tottenham 4-3. Goluri care mai de care, ratări, parade senzaționale ale ambilor portari și dramatism cât cuprinde. VAR-ul a lăsat-o acasă pe City dar offside-ul a fost semnalizat corect. Singurul lucru rău adus de tehnologie este trecerea de la agonie la exataz în doar câteva secunde. Un fapt trăit de ambele echipe. Tottenham merge mai departe și așteaptă marele Ajax. Ce meciuri vor fi, ce meciuri!