Război pentru gloria de altădată

„Omul are mai multe caractere: unul pe care-l crede el, unul pe care i-l dă publicul și cel adevărat.” – Nicolae Iorga (istoric și academician român)

La ce altceva ne putem gândi după scandalul iscat de declarațiile lui Ladislau Bölöni și Mircea Rednic la adresa lui Mircea Lucescu. Cei doi afirmaseră că n-au fost ajutați în carieră de „Il Luce”, iar de aici până la scandalul mediatic n-a mai fost decât un pas. Nu știm ce vor „Loți” și „Puriul” dar imaginea publică îi dă dreptate lui Lucescu care i-a ajutat pe amândoi. Bölöni și Rednic au ajuns mari în fotbal după ce au fost convocați la națională în era Lucescu. Restul sunt povești și speculații. Păcat că apar astfel de discuții. Ele nu fac bine celor implicați, fotbalului românesc. Un război pentru gloria de altădată care nu-și are rostul!

„Am refuzat Steaua de zece ori și a 11-a oară am semnat. Halagian m-a convins cumva, nici eu nu știu cum.”, a spus Ladislau Bölöni conform www.gsp.ro (https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/exclusiv-boloni-il-contrazice-pe-lucescu-halagian-m-a-convins-sa-semnez-cu-steaua-558664.html). „Eu l-am dus la Steaua. Nici Halagian, nici altcineva. Târgu Mureș era permanent pe ultimele locuri și i-am spus că nu-l mai pot chema la națională așa…”, a fost replica lui Lucescu în „Fanatik”. (https://www.fanatik.ro/mircea-lucescu-ii-raspunde-lui-ladislau-boloni-el-e-un-caracter-agresiv-eu-l-am-dus-la-steaua-18759190)
„Nea Mircea n-a ajutat pe nimeni în toată cariera lui!”, a fost concluzia antrenorului Mircea Rednic despre „Il Luce”. (https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dinamo-interviu-mircea-rednic-distruge-mitul-lucescu-nea-mircea-n-a-ajutat-pe-nimeni-in-viata-lui-in-loc-sa-ma-ia-in-italia-a-adus-un-jucator-care-era-retras-de-un-an-558042.html) . Replica lui Mircea Lucescu a fost pe măsură: „Dacă există un jucător pe care l-am ajutat în carieră cel mai mult, pe Mircea l-am ajutat! Că la 17 ani l-am titularizat la Hunedoara, l-am băgat în echipa națională imediat cum am ajuns, a jucat nu știu cât, la Dinamo l-am dus, la Standard Liege eu l-am dus, că semnasem cu Standard în 1991 și am condiționat instalarea ca antrenor cu prezența lui și a lui Andone”. ( https://www.fanatik.ro/mircea-lucescu-atac-frontal-la-rednic-ar-trebui-sa-mi-pupe-picioarele-e-o-infrangerea-de-a-mea-n-am-stiut-sa-l-educ-18759220)
Văd că în ultimele ore declarațiile sunt în toi. Nu mai contează cine spune și ce că toate vorbele astea nu le fac bine. În conștiința publică a iubitorilor de fotbal este întipărită ideea că Mircea Lucescu i-a ajutat și pe Bölöni și pe Rednic. Că o fi, că n-o fi așa despre asta se vorbește în peluze. Păcat că s-a ajuns aici. Se strică imaginea fotbalului românesc și așa foarte șifonată. Războiul declarațiilor trebuie oprit spre binele celor implicați. Altfel tot ceea ce au făcut bun trece în plan secund. Și e păcat! 🙁