Naționala și Rădoi, debut cu speranțe mari !

Cu Irlanda de Nord, prima repetiție înaintea barajului pentru EURO 2021. Hai, România !

Începe aventura pentru națională și Mirel Rădoi. Cu speranțe mari. Și e firesc pentru că momentul impune o astfel de stare. Selecționerul Rădoi vine pe cai mari și fără pete din trecut. A dus naționala U21 la un pas de medaliile EURO 2019, a promovat un stil de lucru prin care a unit vestiarul, iar la categoria eșecuri marcante e pe zero. La reproșuri sau dezamăgiri, tot pe zero. Până acum, totul a fost în favoarea selecționerului dar de acum încolo va depinde doar de rezultate. Irlanda de Nord rămâne un fel de sperietoare după ce în 1985 ne-a lăsat acasă pentru Mondialul din Mexic. Rană încă deschisă acel 1-0 reușit atunci de nord-irlandezi. Acum, Rădoi și ai săi au avantajul unui bilanț favorabil în fața omologului de pe banca adversă, selecționerul Ian Baraclough, venit și el tot de la U21. Totuși, cifrele nu țin de cald așa că vor conta doar punctele și calificarea. La EURO și Mondiale. Atât. Aaaa, mai e ceva: naționala să joace bine. Suporterii vor cam ceea ce a arătat „tineretul” pe vremea când era antrenat de Rădoi. Speranțe mari de tot, vrem un debut cu dreptul !

La fel ca și Rădoi, selecționerul Irlandei de Nord, Ian Baraclough, a ajuns la cârma primei reprezentative tot după un stagiu la „tineret”. Cei doi s-au întâlnit în actualele preliminarii ale Campionatului European U21, unde Mirel Rădoi și elevii săi s-au ales cu patru puncte după un 3-0 acasă și 0-0 în deplasare. Un atu care contează la moral dar pe teren vor fi cu totul alte echipe și o altă partitură.
Selecționerul Rădoi încearcă să creeze un mix între experiență și tinerețe. Ianis Hagi, Pușcaș, Cicâldău sau Coman sunt tinerii care pot face diferența. Nu singuri, dar alături de Stanciu, Alibec sau Chiricheș au șanse să iasă în evidență. După mulți ani cu fel și fel de probleme, unele mai mari, altele mai mici, naționala României pare să fi găsit antrenorul ideal care a unit vestiarul. Mare lucru. Un vestiar unit poate acoperi multe dar în același timp poate oferi satisfacții.
Totuși, cel mai bine ar fi să nu mergem la pomul lăudat cu sacul în spinare. Am mai făcut asta și cu alte ocazii, iar dezamăgirea a fost mare. Încredere poate fi cuvântul corect. Rădoi știe ce face. La fel și Dică, secundul său. Doi antrenori tineri, entuziaști, care au nevoie de confirmare. O victorie concludentă cu Irlanda de Nord le-ar da putere pentru ceea ce vor să facă. Asta e miza partidei în care Mirel Rădoi debutează ca selecționer al echipei naționale.
Ultima confruntare cu nord-irlandezii, în 2015, la Belfast, 0-0. Un amănunt important, pentru analiză și nu numai: la noi mai sunt în lot doar patru jucători de atunci (Tătărușanu, Chiricheș, Grigore și Maxim), la ei 12 (McGovern, McLaughlin, J. Evans, S. Davis, S. Dallas, Lafferty, S. Ferguson, Carson, McGinn, McNair, Magennis și Lavery).
Clar, diferență importantă pe zona de selecție și experiență în favoarea Irlandei de Nord. Asta înseamnă omogenitate și relații de joc bine conturate. Poate așa s-a ajuns la palmares negativ cu Irlanda de Nord: șase meciuri oficiale, trei victorii pentru insulari, două victorii România și un egal. Ca valoare individuală naționala României este pe plus dar trebuie să fie atentă.
Iată formula echipei probabile care circulă prin redacții sau pe site-urile de sport: Tătărușanu – Burcă (Hanca), Nedelcearu (Burcă), Chiricheș, Bancu (Toșca) – Stanciu, Al. Crețu, Cicâldău – I. Hagi, Pușcaș, Maxim.

P.S. România – Irlanda de Nord, UEFA Nations League Liga B Grupa 1, vineri, 4 septembrie 2020, „Arena Națională” – București, ora 21:45, în direct la ProTV.