Fotbal cu… virușii !

De reținut: „Până acum, oamenii n-au găsit un alt drum spre adevăr decât greșeala.” – Nicolae Iorga ( istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român)

Nu e de glumă cu COVID-19. O spun cei care au suferit și trebuie crezuți. Din păcate, de multe ori, de prea multe ori nu se întâmplă asta. Relaxarea prea mare a paralizat și fotbalul, sportul în general. Dinamo, CFR, Botoșani sau Craiova tremură pentru ceea ce va urma. Deocamdată doar ele. Urmează și alte echipe? Acest virus nenorocit nu iartă. Nu ține cont de nume, loc în clasament, funcție, poziție socială sau mai știu eu ce. Dacă nu se înțelege bine acest detaliu va fi vai de mama noastră. La câte îmbolnăviri sunt acum în Liga 1, plus cazurile apărute în liga secundă, ierarhiile finale sunt puse sub semnul întrebării. Unii vor înghețarea campionatului, alți vor altceva și tot așa. Ideea e că trebuie să se joace. Infectările cu noul coronavirus se datorează neglijenței celor în cauză, apoi clubului care n-a aplicat sau verificat respectarea protocoalelor sanitare ca la carte. Cei în cauză să nu se vaite și să joace cu ce mai au în grădină. Chiar și cu juniorii dacă n-au încotro. Așa e corect. Neglijența costă și cine joacă fotbal cu… virușii plătește scump !

Îmbrățișări de mama focului după goluri. Adevărate meleuri pe banca tehnică după o reușită sau alta. Îmbrățișări după terminarea meciurilor. Uneori și pupături. Apoi ieșirile în oraș, mai mult sau mai puțin discrete. Într-un astfel de peisaj, simplificat pentru înțelegere, infectarea cu virusul ucigaș este iminentă. Se întâmplă, iar asta o confirmă testele pozitive care apar pe bandă rulantă în Liga 1. Și nu numai.
După meciul de la Botoșani, de duminică, l-am văzut pe antrenorul Cristiano Bergodi îmbrățișându-se dezinvolt cu membrii staff-ului și cu jucătorii. Asta știind deja ce s-a întâmplat la CFR sau prin ce a trecut chiar echipa gazdă când a ajuns la Craiova. Ce vedem azi în presă? Team managerul Universității are test pozitiv, iar antrenorul Bergodi unul neconcludent. De ce trebuia să se ajungă aici în loc să se aplice protocoalele sanitare în vigoare? Sincer, iresponsabilitate la maxim.
Dinamo și CFR sunt deja sufocate de numărul infectărilor. „Câinii” vor înghețarea campionatului. Iașul la fel, alții, nu. Depinde de interese. Corect este să se joace. Vina aparține în primul rând cluburilor. Obligatoriu trebuia să respecte protocoalele. Inclusiv să verifice ce fac jucătorii atunci când nu sunt în cantonament. O fac alții, mai mari. La noi de ce… nu? Apoi e și vina persoanelor în cauză, jucători, componenți ai staff-urilor, oficiali, arbitri și tot așa. Nu s-au protejat atunci când era nevoie și au pățit-o rău de tot.
În toate cazurile de COVID-19 apărute în fotbalul românesc există indicii că viața extrasportivă nu a fost gestionată așa cum trebuie după reluarea pregătirilor. Cum se poate rezolva problema? Simplu: teste PCR la toate cluburile din Liga 1 și 2, iar cei cu rezultate negative să intre în cantonament până la finalul competiției. Doar așa se poate pune punct la acestă adevărată nebunie !