Templul Fotbalului

Stadionul „Steaua” la 10 septembrie 2020 / Foto: CNI

Mult a fost, puțin a rămas. Compania Națională de Investiții a anunțat pe pagina de Facebook că „Momentul recepției Stadionului Steaua se apropie!”. Arena din Ghencea, element de patrimoniu al Ministerului Apărării Naționale, are față nouă. E aproape gata. Un stadion de top, cu o capacitate de 31.254 de locuri, gazon natural ranforsat sintetic, cu încălzire, drenaj, degivrare și sistem de irigație. Cu vestiare, spații tehnice și birouri, sală de forță, spații de cazare, muzeul Clubului Sportiv al Armatei, restaurant, spații VIP, magazine și zonă de presă. Aici au jucat „viteziștii” din mare echipă care avea să câștige Cupa Campionilor Europeni, în 1986. Aici avem amintiri frumoase cu echipa națională. Acum, casa tuturor steliștilor are haine noi. Își așteaptă fanii, de pretutindeni. Ca un fluviu care-și adună apele. Templul Fotbalului Românesc e aproape gata să-și deschidă porțile. Când vine vremea, și va veni cât de curând, va fremăta la cântecele suporterilor. Legendele nu mor niciodată: Steaua București!

Ce meci s-a jucat în Ghencea cu un Anderlecht plin de nume mari!
Au trecut 34 de ani de la returul semifinalei din primăvara lui ’86. Pițurcă, de două ori, și Balint au semnat un 3-0 memorabil care propulsa Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni.
Stadion mare, fără pistă de atletism, tribune așezate aproape de gazon. Când arena era plină atmosfera creată de fani devenea infernală. Oamenii făceau pariu în tribune cât de repede se deschide scorul. La meciurile contând pentru cupele europene Ghencea se umplea cu câteva ore bune înaintea fluierului de început. Așa i-a obișnuit marea echipă antrenată atunci de Emerich Ienei. Alte vremuri, alt fenomen.
Și echipa națională s-a simțit bine aici. Perioada în care casa „tricolorilor” era Ghencea a coincis cu cea mai bună perioadă din istoria Stelei. Și pentru că majoritatea fotbaliștilor selecționați veneau de la Steaua.
Anii au trecut, iar astăzi fanii sunt divizați. „Sudul” a ales locul unde s-a născut legenda, Steaua București. O parte din „Nord” a mers la FCSB-ul lui Gigi Becali, iar a treia facțiune, deloc de neglijat, a rămas acasă așteptând autentificarea legală, sută la sută, a celui care deține TOATĂ istoria și palmaresul Stelei.
Dar noul stadion și echipa din Liga 3 poate să adune apele marelui fluviu roș-albastru. Sunt mulți care abia așteaptă să se vândă abonamente pentru noua arenă. Știu pe dinafară rândul și locul unde stăteau pe vremuri. Vor tot acolo. În peluză sau la tribuna a doua. La tribuna I sau „Zero”.
Stadionul din Ghencea a fost inaugurat la data de 9 aprilie 1974. Acum, după 46 de ani, are haine noi, ultramoderne.
Istoria continuă!