Contra, obiective ratate. Logic, demisia !

„Nu trebuie să credem tot ce spun oamenii, dar nici să credem că ei vorbesc absolut fără temei.” – Immanuel Kant (filosof german)

Suporterii l-au înjurat pe Christophe Daum pentru că nu făcea cum trebuie selecția, iar jocul naționalei scârțâia din încheieturi. Așa a ajuns Cosmin Contra selecționer. Și? În afara unui succes cu Muntenegru și a unor remize în serie toate obiectivele au fost ratate: locul 2 în Liga Națiunilor, locul 4 în Grupa F a preliminariilor EURO 2020. Acest 0-5 cu Spania, la Madrid, a fost bomboana de pe colivă. A mai fost un dezastru pe același scor, 0-5 cu Serbia, la Belgrad, prin 2009, dar parcă nu era degringolada de acum. Naționala nu a ajuns la un turneu final cu 24 de echipe din 55 prezente la start. Barajul din Liga Națiunilor va fi o confirmare a dezastrului, dacă se ratează calificarea, sau o simplă amăgire dacă Federația și Liga nu trec la reforme clare în zona de selecție și pregătire la nivel de copii și juniori. Și nu numai. Într-un astfel de peisaj, selecționerul Contra trebuie să demisioneze. Nu are cum să mai continuie. Naționala gâfâie, suporterii sunt furioși !

Ciudată maniera în care selecționerul Contra a abordat ultimele două partide din calificările pentru Europene. Titularizarea lui Vasile Mogoș, contra Suediei, a însemnat practic compromiterea acestui jucător. Fără măcar un minut de meci oficial alături de „tricolori”, Mogoș a mai avut ghinionul să-l prindă pe Deac într-o zi slabă. Flancul lor a fost varză. La primul gol al Suediei, Forsberg a trecut pe lângă Mogoș ca acceleratul prin gară. Băiatul și-a mai revenit în repriza secundă, a arătat că știe cu mingea dar credeți că va mai fi chemat la națională? Vina aparține în totalitate lui Cosmin Contra care a improvizat cu el într-un meci crucial pentru calificare deși Mogoș avea zero minute oficiale în tricoul cu tricolor. 🙁
Chemarea portarului Florin Niță și neconvocarea lui Ionuț Radu au surprins la fel de mult. Niță nu rupe grura târgului la Sparta Praga însă Ionuț Radu joacă aproape meci de meci la Genova. Păi comparăm campionatul Cehiei cu Serie A? Selecția înseamnă aducerea celor mai în formă jucători. Nu punem în discuție prezența lui Tătărușanu, care are valoare deși e rezervă de lux la Lyon, dar Ionuț Radu este de departe opțiunea numărul doi. Măcar atât. Mai bine apăra Radu cu Spania că avea de lucru. Așa aflam cât de bun e.
Apropo de Spania. Se știa că există riscul unui scor fluviu în favoarea ibericilor. Culmea, Contra a aruncat în luptă toți „căluții de rasă” pe care i-a avut la dispoziție. Ianis Hagi, Florinel Coman, Băluță, Nedelcearu, Marin, Rus și Pușcaș. Șapte de la U21. Prea mulți pentru un meci atât de pretențios. Un mix de experiență era musai. Dar așa a vrut Contra. Poate ca să arate că viitorul nu e chiar atât de roz pe cât zic unii. Rezultatul? Scor catastrofal, evoluții modeste ale tinerilor care deja au intrat în gura presei. Întinerirea trebuia să înceapă chiar de la primul joc din mandatul lui Contra însă selecționerul a forțat calificarea tot pe mâna „bătrânilor”. Rezultatele mai puțin convingătoare și performanța naționalei U21, care a jucat semifinala Campionatului European, în vară, l-au forțat pe „Guriță” să declanșeze întinerirea. Un pic cam târziu și puțin forțat. 🙁
Clar, echipa națională are nevoie de alt antrenor. Poate cel mai nimerit ar fi Mirel Rădoi, selecționerul de la U21. El poate începe adevărata reconstrucție. Cu condiția să nu i se ceară calificarea la următorul Campionat Mondial. Doar așa poate alcătui, în liniște, o formulă de echipă capabilă să se ia la trântă cu granzii Europei. Gică Hagi sau Dan Petrescu pot face la fel de bine această muncă. Poate și alți dar cel mai nimerit, în acest moment, este Mirel Rădoi.
Și ar mai fi ceva: reforma fotbalului românesc. Începând cu echipele naționale, de la U14 până la seniori, toate ar trebui să joace în același sistem. Că e 1-4-3-3, că este 1-4-4-2, că e 1-4-2-3-1 sau care-o fi el, important este să se joace în același sistem. Doar așa transferul jucătorilor de la o grupă de vârstă la alta va avea continuitate și în planul rezultatelor. Criteriile de selecție să fie clare, iar școlile de fotbal, la rândul lor, să implementeze sistemul de joc promovat la nivel de echipe naționale.
Cu o astfel de abordare și cu o bază de selecție care încă oferă talente native, naționala de fotbal își va recăpăta identitatea pierdută. Altfel riscă să intre într-un con de umbră, lung și anevoios, așa cum s-a întâmplat cu Ungaria prin anii ’70. Ungurii abia cum dau semne de revenire după dezastru. De asemenea, Federația și Liga trebuie să facă urgent un plan de reconstrucție pe termen mediu și lung. Dacă nu se alege praful și de ce mai e bun!