Greșeala costă. Cine plătește?

„Lucrurile mărețe se obțin încet. Dar nu obții nimic dacă stai pe loc.” – Zig Ziglar (autor american de cărți de literatură motivațională)

S-a mai prăbușit un sport: handbalul. Mai ales la băieți dar și la fete. Naționala de handbal masculin a suferit recent cea mai rușinoasă înfrângere din istorie, 25-30 acasă cu Kosovo. Adio Europene. Fetele nu mai ajung la Jocurile Olimpice de la Tokyo din cauza a două goluri blestemate. Dar și-au făcut singure cadoul otrăvit în meciul cu Muntenegru, câștigat cu 28-25, însă nefiind în stare să mai înscrie de încă două ori după ce adversarele au atins borna 25 care le asigura matematic prezența în Japonia. Și asta pentru că Federația a permis de ani buni un campionat plin de „stranieri” și „straniere”, o competiție care a devenit sala de antrenament pentru alte echipe naționale. Au contat mai mult taxele și veniturile generate la buget de transferul sportivilor, și nu numai, decât performanțele. Nu s-au limitat „importurile” și uite unde s-a ajuns cu echipele naționale. Și mai e ceva: au dispărut cluburi de copii și juniori din cauză că „granzii” au luat tot ce-a fost mai bun, ocolind de multe ori statutele și regulamentele federale, iar sumele necesare pentru prezența în competiții au devenit greu de suportat. Soluția: campionat la fete și băieți cu cel puțin patru sportivi români pe teren, în orice moment al partidei!

Din păcate, naționalele de handbal, fete și băieți, se sting încet și sigur. Au intrat deja într-un tunel lung în care nu se vede nici urmă de luminiță. Federația are principala vină în privința rezultatelor din ultimii ani.
În urmă cu ceva vreme, Într-un interviu pe tema EURO 2020, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal (FRH), se plângea de situația existentă fiind supărat pe cei care critică starea în care a ajuns naționala feminină: „Sunt sătul! Să pună mâna să construiască, să pună mâna să vină cu plus valoare, să facă ceva, pentru că de comentat e uşor. Trăim vremuri grele şi încercăm să facem lucruri”. (https://www.prosport.ro/alte-sporturi/handbal/presedintele-federatiei-romane-de-handbal-reactie-dura-sa-puna-mana-sa-construiasca-19165611)
Nu e ușor de comentat situația actuală din handbal dar adevărurile trebuie spuse chiar dacă dor. În primul rând nu mai există o bază de selecție competitivă. Nici la fete, nici la băieți. Transferurile din străinătate au curs pe bandă rulantă, iar sportivii români au avut din ce în ce mai puține șanse de afirmare. Dispariția multor cluburi mici formatoare de handbaliste sau handbaliști prin tradiție. „Granzii” s-au mulțumit să ia juniori de peste tot ocolind de multe ori, în fel și chip, regulamentele și statutul Federației. Asta a fost bomboana de pe colivă.
Mai sunt și altele pe care lumea handbalului le cunoaște mai bine decât oricine. Tot această lume are datoria de a pune ordine în handbal. Fără a asigura sportivilor români șanse în competițiile interne echipele naționalele nu au nicio perspectivă pe orice termen de timp. Campionate cu cel puțin patru jucătoare sau jucători români pe teren în orice moment al meciului. Și punct.
Handbalul românesc are nevoie de o schimbare radicală de strategie și management, iar semnalul îl poate da doar cei care muncesc și cunosc cel mai bine acest sport.